Címlap Hírek A Barrick Gold bejelentése pozítívan hathat az arany árfolyamára

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A Barrick Gold bejelentése pozítívan hathat az arany árfolyamára
2009. november 15. vasárnap, 08:59

(Telegraph.co.uk) A Barrick Gold bányatársaság, akit a "Golden Bug"-ok ("Arany Bogarak") előszeretettel neveznek az aranypiac "Dart Weder"-ének, fontos bejelentést tett: fokozatosan lebontja elhíresült fedezeti pozícióit (angolul: hedge book).

A Barrick hatalmas profitokat zsebelt be a 90-es évek aranypiacán azzal a stratégiával, hogy bányászati kapacitását meghaladóan adott el aranyat a határidős tőzsdén, fizikai arany leszállítását vállalva. A kanadai óriáscég fedezeti könyve 2001-ben meghaladta a 20 millió unciát. Bár azóta a fedezeti könyv méretét jelentősen csökkentették, azonban a kialakult aranypiaci bull trendben még a kb. 5 millió unciás eladási pozíciók is óriási veszteséget okoztak a cégnek. A Barrick legutóbb pl. 5,7 milliárd dolláros veszteséget termelt ezzel a stratégiával, amivel végképp kiütötte a biztosítékot a befektetőknél. A cég élére újonnan kinevezett Aaron Regent most bejelentette, hogy a fennmaradó 3 millió unciás eladási pozícióikat a következő 12 hónapban fokozatosan le fogják bontani. A hír valószínűleg erősíti az arany emelkedő trendjét hiszen csökkenti a futures piacon amúgy is egyre szűkösebbé váló fizikai aranykínálatot. A Barrick egyébként folyamatosan egyre kevesebb aranyat képes felszínre hozni, a cég vezetője szerint túl vannak a "peak gold"-on, azaz a kitermelési kapacitásuk már nem fogja elérni a 2000-es évben tapasztalt szintet. A kitermelt kőzetek aranytartalma egyre kisebb, az 1950-es években még 12 gramm/tonna volt az aranytartalom, ma pedig már csak 3gramm/tonna körül mozog ez a mutató. A válság a kitermelési költségeikre kedvezően hatott, melyek most lementek egész 453 dollár/unciáig, bár a cégvezető szerint a költségekben inkább emelkedés várható az újra növekedésnek induló energiaárak miatt. A Barrick esetében kérdéses, hogy sikerül-e vissszanyerni a befektetők bizalmát. Ha igen, akkor az kedvezően hathat a részvény árfolyamra.

A Barrick árfolyama a mellékelt napi chart szerint épp egy w alakzatból van kitörőfélben felfelé.

A hosszabb chart szerint is felfelé mutató  trendben van a papír, bár az árfolyamcsatorna felső részén van a jelenlegi árfolyam.

 

 (Conclude kommentár) A Barrick hedge könyvének témája már régebb óta napirenden van, sőt a Barrick már pert is vesztett a befektetők megtévesztése miatt, mivel korábban azt állították, hogy a hedge program nem befolyásolja a vállalat eredményességét. A fedezeti pozíciók méretét a Bloomberg 2009. szeptember 9-i cikke még 9,5 millió unciásnak írja. A hedge pozíciók lebontását angolul dehedging-nek hívják, és az aranypiaci elemzők fokozottan figyelemmel követik a bányatársaságok ezirányú tevékenységét, hiszen ez az arany árfolyamára felhajtó tényezőként hat.