Címlap Hírek Ismét növekvőben az aranyvételek

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Ismét növekvőben az aranyvételek
2014. augusztus 19. kedd, 07:53

 

Conclude Daily Gold

Az aranykereslet – a kiugró 2013-as évet követően – kezd visszatérni a hosszú távú trendhez. A második negyedévi 964 tonnás értékesítés ugyan 16 százalékkal alacsonyabb az előző, rekordév azonos időszakához képest, de magasabb a 2012-esnél, ami jelzi, hogy folytatódik a 2009 óta tartó felívelő irányzat – derül ki a World Gold Council legfrissebb jelentéséből.

Forrás: www.doralrefining.com, Conclude Zrt.

A teljes kereslet több mint felét kitevő ékszerek iránti igény 30 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly ilyenkor, 510 tonna, a két évvel korábbinál viszont 11 százalékkal magasabb. Továbbra is India és Kína húzta a globális ékszerpiacot, 154, illetve 143 tonnát kitevő vételeivel, e mennyiségek figyelemre méltóak az ékszerpiac szempontjából hagyományosabb csendesebb április-június közötti időszakban. Ráadásul a nyugati piacok is az élénkülés jeleit mutatták: az USA-ban 15 százalékkal több, 26 tonna, míg az Egyesült Királyságban 21 százalékkal több, 4 tonna sárga nemesfém fogyott.

 


Az aranykereslet második negyedéve enyhén magasabb a tízéves átlagnál

Az aranykereslet második negyedéve enyhén magasabb a tízéves átlagnál; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az aranykereslet 2012 óta tonnában…

Az aranykereslet 2012 óta tonnában…; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

…és millió dollárban

…és millió dollárban; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

A központi bankok 118 tonnával növelték aranytartalékaikat, 28 százalékkal többel, mint 2013 második negyedévében. Ez már a 14. egymást követő negyedév, amikor a jegybankok több aranyat vesznek, mint amennyit eladnak. Keresletüket idén április-június között számos tényező hevítette, mindenekelőtt az USA-dollártól való függőség csökkentésének és kockázataik fedezésének a szándéka, valamint, hogy a geopolitikai feszültségek (Irak, Ukrajna) miatt biztonságban akarták tudni tartalékaikat.


A központi bankok nettó aranyvételei, tonnában

A központi bankok nettó aranyvételei, tonnában; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

A teljes befektetői kereslet – aranyrudak, -érmék és tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF) –235 tonnát tett ki. Míg azonban aranyrudakból és –érmékből 275 tonna fogyott (56 százalékkal kevesebb, 628 tonna, mint a váratlanul nagy keresletemelkedést hozott tavalyi, hasonló periódusban), addig az ETF-kből 40 tonna kiáramlott. Ám ez utóbbi így is kedvezőnek tekinthető, hiszen csak a tizede annak, amennyivel tavaly ilyenkor csökkentették a portfoliójukat. Ráadásul e kiáramlások nagy része is csak a negyedév elejére esett, június végéhez közeledve már – ha lassan is, de biztosan – gyarapodni kezdtek az ETF-állományok.


Az arany ETF-k portfoliója leköveti a sárga nemesfém árfolyamának mozgását (az oszlopok az ETF-állományt mutatják tonnában, a vonal az arany unciánkénti dollárárfolyamát)

Az arany ETF-k portfoliója leköveti a sárga nemesfém árfolyamának mozgását (az oszlopok az ETF-állományt mutatják tonnában, a vonal az arany unciánkénti dollárárfolyamát) ; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az arany ipari célú felhasználása – mindenekelőtt a technológiai szektor – 3 százalékkal, 101 tonnára csökkent.


Az ipari aranykereslet alakulása 2011 második negyedévétől, tonnában (világos zöld oszlop: elektronika, sötétzöld: egyéb ipari, lila: fogászat)

Az ipari aranykereslet alakulása 2011 második negyedévétől, tonnában (világos zöld oszlop: elektronika, sötétzöld: egyéb ipari, lila: fogászat); Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az idei második negyedévi aranykereslet 40 milliárd dolláros értéke 24 százalékkal alacsonyabb 2013 azonos időszakáénál, ami annak is betudható, hogy a sárga nemesfém 2014. április-június között átlagban 9 százalékkal került kevesebbe, 1288 dollárba, mint a tavalyi év második negyedévében.


Az arany átlagárának százalékos változása 2014 második negyedévében az előző év azonos időszakához (sötétzöld oszlopok), illetve az előző negyedévhez képest (világosszöld oszlopok), balról jobbra: USA-dollár/unciában, indiai rúpia/10 grammban, jen/grammban, török líra/grammban, jüan (renminbi)/grammban, euró/unciában, angol font/unciában, svájci frank/kilogrammban)

Az arany átlagárának százalékos változása 2014 második negyedévében az előző év azonos időszakához (sötétzöld oszlopok), illetve az előző negyedévhez képest (világosszöld oszlopok), balról jobbra: USA-dollár/unciában, indiai rúpia/10 grammban, jen/grammban, török líra/grammban, jüan (renminbi)/grammban, euró/unciában, angol font/unciában, svájci frank/kilogrammban); Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az aranykínálat 10 százalékkal, 1078 tonnára emelkedett egy év alatt, kizárólag a bányák növekvő termelésének köszönhetően, s a World Gold Council az idén rekorddöntésre számít, ami a következő 4-6 negyedévben folytatódhat.


Aranykínálat és -kereslet 2012-től, tonnában

Aranykínálat és -kereslet 2012-től, tonnában; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az arany első félévi újrahasznosítása 2007 óta a legalacsonyabb szintet érte el, noha a 263 tonnás második negyedévi szám csak 1 százalékkal marad el az előző év első hat hónapjánál.


Az újrahasznosított arany kínálatának 2010 óta tartó csökkenése folytatódott, tonnában (világoszöld oszlop: első félév, sötétzöld: második félév)

Az újrahasznosított arany kínálatának 2010 óta tartó csökkenése folytatódott, tonnában (világoszöld oszlop: első félév, sötétzöld: második félév); Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442