Címlap Hírek Kiszeretnek-e az indiaiak az aranyból?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kiszeretnek-e az indiaiak az aranyból?
2014. szeptember 16. kedd, 11:08

 

Conclude Daily Gold

Bár az indiaiak arany iránti vonzalma hosszabb távon sem fog csökkenni, de az alacsony aranyárak miatt a sárga nemesfém helyett egyre több indiai teszi pénzét befektetési alapokba és részvényekbe.

Indiai bankban. Forrás: www.thehindu.com, Conclude Zrt.

Mindig is buzgón vette az aranyat Kiran Laxman Salunkhe a vallásos fesztiválok idején, de a rúpia erősödése miatt visszacsúszott árak arra késztetik az indiai agrár-kisvállalkozót, hogy felrúgja a befektetési tradíciókat. Azóta, hogy családja tíz évvel ezelőtt megvette a gazdaságot, Salunkhe az idén először bankbetétbe tette a kemény munkával megkeresett pénzének egy részét. „Tavaly akkor vettem ékszert, amikor 10 gramm arany 32 ezer rúpiába került. Ha azonban most el akarnám adni, nem kapnék többet 27 ezer rúpiánál az ékszerésztől. Akkor miért is fektessek aranyba?” – kérdezi Salunkhe, aki 15 hektáros cukornád-ültetvényt birtokol a Mumbai déli részétől 250 kilométerre fekvő Vangalban. „Manapság kockázatos ékszert tartani. A betöréses lopások szaporodnak. Ezzel szemben a lekötött betétekkel ilyen rizikó nincs” – érvel.

 


A rúpiában kifejezett aranyár tavalyi 25 százalékos esése megrendítette a világ második legnagyobb fogyasztójának számító indiaiak nemesfémekbe vetett bizalmát. Ennek fő haszonélvezői az indiai részvények lettek, melyek rekordokat döntögetnek, különösen, hogy az új kormányfő, Narendra Modi kilátásba helyezte a „jobb napok” eljövetelét, valamint, hogy minden háztartásnak saját bankszámlája lesz, az oktatási színvonal és az életkörülmények javulni fognak, az infláció pedig lassulni.


Az arany ára indiai rúpiában már 3 éve magasabb, mint dollárban

Az arany ára indiai rúpiában már 3 éve magasabb, mint dollárban ; Forrás: Reuters, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

„Az indiaiak arany iránti kötődése mindig meg fog maradni” – véli Harish Galipelli, az Inditrade Derivatives and Commodities Ltd. áru- és valutapiaci részlegének vezetője, emlékeztetve arra, hogy a sárga nemesfémnek kulturálisan meghatározó szerepe van az ajándékozásban éppúgy, mint a hindu templomok díszítésében. „Amint azonban a bankhálózat terjeszkedik, és a kisebb településeken, falvakban élők tanultabbá válnak, egyre jobban fel fogják fedezni az olyan egyéb megtakarítási formákat, mint a befektetési alapok vagy a bankbetétek. Igaz, ehhez idő kell, a berögzült szokások csak lassan változnak”.

Ha az arany iránti nemzeti elkötelezettség csökkenne, az segíthetné India külső egyensúlyhiányának mérséklődését – az arany a második legnagyobb importtermék az olaj után.

„A 2008-as tőzsdeválság kitörését követően aranyat vásárlók többsége rövidtávú befektető volt” – mondja Kapil Parekh, mumbai aranyékszer-kereskedő. Akkor jöttek, amikor a részvényárfolyamok a mélyben voltak, most viszont, amikor csúcsra járnak, pénzzé teszik aranyaikat és visszatérnek a részvényekhez.

India aranybefektetési kereslete a második negyedévben 67 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, 49,6 tonna a World Gold Council adatai szerint, összességében pedig az idén feleakkora lehet a tavalyinál. A 2013-as összes aranyeladás 37 százaléka volt befektetési célú. Az indiai arany ETF-kből 15 hónapja folyamatos a kiáramlás. Ezzel szemben Mumbai fő tőzsdéje, az NSE forgalma 61 százalékkal nőtt, miközben az április 1-jétől kezdődött pénzügyi évben 50 milliárd dollár áramlott a befektetési alapokba – hatszor több mint amennyi az előző évben összesen.  Kisebb mértékben, de az indiai bankok betétállománya is gyarapodott, 3,6 milliárd dollárral, szemben az előző évi 2,9 milliárddal.

Az aranyárak több mint egy évtizeden át tartó szárnyalása következtében 2001-2012 között az aranyrudak és –érmék forgalma megnégyszereződött, ezzel szemben a hagyományosan népszerű ékszerek eladása csak negyedével nőtt. De a 10 grammos arany ára a 35 074 rúpiás 2013. augusztusi csúcs felállítása után –a tengerentúli árak esése és az erősödő rúpia miatt – meredeken zuhant.  Régebben egy ilyen áresés bevonzotta volna az alkalmi vevőket. Most azonban más a helyzet. „A 11 éves aranyrally azt az érzetet keltette, hogy az árak csak felfelé mehetnek. Az esés szertefoszlatta e meggyőződést” – mondja Pruthviraj Kothari, az India Bullion & Jewellers’ Association alelnöke. „Most az emberek diverzifikálják a portfoliójukat és ez a trend a jövőben csak növekedni fog” – állapítja meg, hozzátéve: az USA mennyiségi szűkítésére vonatkozó várakozások nyomás alatt tartják az aranyat.

„Bizonytalanság esetén az emberek az aranyba menekülnek. Most viszont stabilitás van, a gazdasági növekedés élénkülőben, ami a részvénypiaci és ingatlanárak emelkedéséhez vezethet”.

Conclude komment: az indiai kulturális változások hosszú távon át fogják strukturálni az indiai aranykeresletet. Mint ahogy az elmúlt évek számaiból is látható a befektetési célú aranyvásárlók a láncok, gyűrűk helyett inkább a rudakat, érméket fogják keresni, mint ahogy másutt is a világban. A nagy kérdés az, hogy a gazdagodó középosztály növekvő aranykereslete mennyire tudja majd ellensúlyozni azt a folyamatot, hogy a hagyományos értékrendet követő indiai parasztság is lassan-lassan a pénze egy részét bankban ill. értékpapírokban fogja tartani.


Forrás: Reuters, InfoMine.com, Conclude Zrt.