Címlap Hírek Híres gyémántok I: Taylor-Burton gyémántok

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Híres gyémántok I: Taylor-Burton gyémántok
2014. szeptember 24. szerda, 10:19

 

Conclude Daily Gold

Richard Burton néhai amerikai színészikon több gyémánttal is kedveskedett feleségének, az ugyancsak világhírű amerikai színésznő Elizabeth Taylornak. Közülük a leghíresebb két darabot mutatjuk be az alábbiakban.

Forrás: Wikipédia, famousdiamonds.tripod.com, blog.ceciliascloset.com, Conclude Zrt.Forrás: Wikipédia, famousdiamonds.tripod.com, blog.ceciliascloset.com, Conclude Zrt.

 

Burton 1968-ban vette meg – 305 ezer dollárért, a londoni Sotheby’s árverésén – Taylornak a 33,19 karátos Krupp gyémántot, az Asscher csiszolású, gyűrűbe illesztett követ. E gyűrűt Taylor csaknem minden nap és minden filmjében viselte, még akkor is, amikor csak a hangját adta a The Simpsons című híres animációs tévésorozatban.


A másik kő mérete és értéke miatt 1969-ben vált ismertté, akkor vette meg azt Burton Taylornak. Az eredeti nyersgyémántot 1966-ban találták a dél-afrikai Premier nevű bányában, mely 241 karátot (48,2 grammot) nyomott. Ezt csiszolta Harry Winston 69,42 karátos (13,884 grammos) csepp formájú függővé.

 

Forrás: Wikipédia, famousdiamonds.tripod.com, blog.ceciliascloset.com, Conclude Zrt.Forrás: Wikipédia, famousdiamonds.tripod.com, blog.ceciliascloset.com, Conclude Zrt.

 

A gyémánt eredeti tulajdonosa Harriet Annenberg Ames volt, majd azt egy aukción Robert Kenmore, a Cartier luxusmárka tulajdonosa vette meg 1,05 millió dolláros, mely akkor rekordösszegnek számított. Ez volt a világ első milliódolláros értékű gyémántja, noha más kövek korábban a magánforgalomban már gazdát cserélhettek hétszámjegyű vagy még annál is nagyobb pénzekért, de ez aukción akkor először fordult elő. A gyémánt – tulajdonosa után – a „The Cartier Diamond” nevet kapta, melyet a cég egy gyémánt nyakláncba épített be.
Forrás: Wikipédia, famousdiamonds.tripod.com, blog.ceciliascloset.com, Conclude Zrt.

A Cartier győzelmével zárult aukción Elizabeth Taylor ügyvédje is licitált, s az árverést követően a Taylor-Burton házaspár azonnal kapcsolatba lépett az ékszerguruval.  Cartier az eladás által generált nagy publicitásra (ne feledjük, Burton és Taylor akkor a legnagyobb filmsztárok voltak, akik emiatt a világ legismertebb házaspárját alkották) hivatkozva egy kis felárat határozott meg, a hírek szerint a házaspár 1,1 millió dollárt fizetett. 

Taylor először a Grace Kelly amerikai színésznő, egyúttal monacói hercegné 40. születésnapját a kaszinóvárosban ünneplő rendezvényen viselte a nyakéket, majd az 1970-es Oscar-díj átadáson. Akkor még Cartier-Burton gyémántként nevezték a „Lucy Meets the Burtons” amerikai tévésorozat 1970. szeptember 14én vetített, „Here’s Lucy” című epizódjában, melyben a házaspár a főszereplő Lucille Ball oldalán tűnt fel.

Válásukat követően, 1978-ban a színésznő 5 millió dollárért értékesítette Henry Lambert New York-i ékszerésznek az akkor már Taylor-Burton nevet viselő gyémántot, a befolyt pénzből Taylor egy kórházat építtetett Botswanában.

Mostani tulajdonosa Robert Mouawad, aki a gyémántot 68 karátossá (13,60 grammossá) vágatta újra.


Forrás: Wikipédia, famousdiamonds.tripod.com, blog.ceciliascloset.com, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442