Címlap Hírek Kína megnyolcszorozná aranytartalékát

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kína megnyolcszorozná aranytartalékát
2014. október 03. péntek, 07:50

 

Conclude Daily Gold

Kína 8500 dollárra kívánja növelni a World Gold Council legfrissebb összesítése szerint jelenleg 1054 tonnás aranytartalékát, mely alig 1 százalékát teszi ki az ázsiai birodalom összes nemzetközi tartalékának.

Forrás: mises.ca, Conclude Zrt.

Kínának több mint 8500 tonnára kellene növelnie aranytartalékát – osztotta meg álláspontját Song Xin, a China Gold Association (CGA) elnöke, egyúttal a China National Gold Group Corporation vezérigazgatója a Sina Finance nevű lapban. Bár az ázsiaiak nem publikálják, most mekkora aranytartalékkal rendelkeznek, ráadásul a kínai statisztikák nem is megbízhatóak, ha megközelítőleg pontos a World Gold Council legfrissebb összesítése, miszerint Kína 1054 tonna sárga nemesfémet birtokol, akkor ez óriási előrelépés lehet.  Még ha Song nem is jelölte meg, a tartalékot mennyi időn belül kívánják a 8500 tonnás szintre növelni.

 

A sárga nemesfém mindig is valódi pénz marad és tartalékként való felhalmozása segíti a jüant abban, hogy nemzetközi valutává váljon, hiszen az arany az anyagi alapja a hivatalos modern fizetőeszközöknek – indokolta Song az aranytartalék-növelés szükségességét. Rövidtávon a kínaiak ugyanakkor nem terelnék vissza a jüant az aranystandard-rendszerbe (rögzítve az arany jüanárfolyamát), de az aranytartalék megfelelő szintje támogatná a jüant abban, hogy hitelessé váljon és menedzselnék annak értékét.

Song 2014. februári kinevezését követően egy tárgyilagos cikket írt arról, mennyire fontos az arany a kínai gazdaság számára, ami tulajdonképpen megismételte a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának akadémiai folyóirata, a Qiushi magazin 2012. augusztusi számában publikált cikkének fő következtetését, miszerint az aranytartalék növelése révén építhető ki erős gazdasági és pénzügyi biztonsági védőháló Kína számára. Eszerint az államnak azért van szüksége az arany felhalmozására, mert az ugyanolyan stratégiai erőforrás, mint az olaj. A sárga nemesfémet most az sújtja – véli Song –, hogy az USA tárolja a világ hivatalos aranytartalékának jelentős részét, ami biztosítja a dollár hegemóniáját, egyúttal elnyomja a többi devizát. Azt, hogy a dollár és az angol font, majd az euró világpénzzé vált, a kibocsátóik jelentős mennyiségű aranytartaléka tette lehetővé.

A magánszemélyek befektetési kereslete Kína aranytartalék-rendszerének fonton komponense – mutat rá Song –, ezért szerinte ösztönözni kell az ő aranyvételeiket. A gyakorlat azt mutatja, hogy a polgárok aranytulajdona hatékony kiegészítője a nemzeti tartalékoknak, egyúttal nagyon fontos a nemzet pénzügyi biztonsága szempontjából.

Song víziója összhangban van e kinyilatkoztatásokkal, melyek igazolják a Kínai Kommunista Párt azon stratégiáját, hogy agresszíven növelje a hivatalos aranytartalékokat és serkentse a magánszemélyek  aranyba való befektetését, annak érdekében, hogy ezáltal erősödjön a kínai gazdaság és megvédje azt a belső és külső sokkoktól.

Nem szabad ugyanakkor elfeledni, hogy Song annak a CGA-nak az elnöke, mely szervezet politikai okokból jelentősen bagatellizálja a kínai aranykeresleti adatokat annak érdekében, hogy eltitkolja Kína valódi aranyéhségét. Így nem tudni, valós-e az a szám, mely már számos alkalommal megerősítést nyert, miszerint Kína nagykereskedelmi aranyigénye 2013-ban 2197 tonna volt.


A világ aranytartalékai (első oszlop: tonnában, második oszlop: az arany aránya az összes tartalékon belül, százalékban)

A világ aranytartalékai (első oszlop: tonnában, második oszlop: az arany aránya az összes tartalékon belül, százalékban; Forrás: BullionStar, World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Conclude kommentár: a valós kínai aranytartalékok szintjéről hivatalos adatok híján csak mendemondák keringenek. Egyes becslések szerint-melyek a shanghaji aranytőzsde forgalmi adatainak elemzésén alapulnak- Kína állami tartaléka már most elérheti a 6000 tonnát. Mindenesetre valószínű, hogy legközelebb csak akkor fognak készletet publikálni, mikor már ténylegesen is meghaladják az USA 8200 tonnás tartalékát. Ez ismét egy demonstrációja lesz Kína, mint feltörekvő nagyhatalom erejének.


 

Forrás: BullionStar, World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442