Címlap Hírek Az indiai Diwali fesztiválok nyomják felfelé az aranyat

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az indiai Diwali fesztiválok nyomják felfelé az aranyat
2014. október 21. kedd, 07:21

 

Conclude Daily Gold

Meglódult az arany, unciánkénti árfolyama 1200 dollár fölé ment, kedd reggel már az 1250-es szintet karistolta, miután számára kedvezően alakult a makrogazdasági környezet. A dollár gyengült, a St. Louis-i szövetségi bank további mennyiségi ösztönzés lehetőségét vetette fel, s ami még fontosabb, nőtt az arany iránti fogyasztói kereslet.

Forrás: www.sify.com, Conclude Zrt.

 


Mindenekelőtt az indiai Diwali fesztiváloktól várható, hogy az ilyenkor a szokásos nagyobb mennyiségű aranyvásárlás felfelé nyomja a sárga nemesfém árfolyamát, amit a részvénypiacok negatív korrekciója, valamint az arannyal általában ellentétesen mozgó dollár gyengülése is segített.
Közel 5 százalékkal drágult az arany két hét alatt

 

Közel 5 százalékkal drágult az arany két hét alatt; Forrás: Barclays, CNBC, Conclude Zrt.

 

Kérdés, mi lesz az arannyal, ha vége lesz az indiai fesztiválszezonnak és/vagy a dollár visszaerősödik? A befektetők ugyanis semlegesek maradtak a sárga nemesfémmel kapcsolatban: miközben például az aranyat tartó ETF-kbe októberben 5 tonna érkezett, onnan 15 tonna áramlott ki, aminek eredményeként összességében már több mint 100 tonnával csökkentek az ETF-ek aranykészletei 2014-ben.

A New York-i határidős árutőzsdén a nettó aranyvételi pozíciók (főleg hedge fundok építettek fel arany long pozíciókat) az október 14-ével zárult héten 19 ezerrel emelkedtek, ez volt a mérlege a 19,5 ezer új vételi és a félezer eladási pozíció nyitásának. A vételi pozíciók állománya július, míg az eladásiaké december óta nem volt ilyen magas. Az eladási pozíciók nagy száma megágyazhat egy „short covering”-nek, amennyiben 1250 fölé emelkedik a piac és az egy lendülettel felroboghat 1280-ig. A piac igen megosztott jelenleg az arany kilátásaival kapcsolatban. A dollár bull-ok 1100 körüli aranyat várnak, míg a világgazdaság gyenge növekedési kilátásaitól tartók 1300 fölé várják az árfolyamot.

Az amerikai pénzverde, a U.S. Mint eladásai két hét alatt 59,5 ezer unciát értek el, ez csak 20 százalékkal kevesebb, mint a teljes szeptemberi értékesítés, miután a kereslet szeptember elejéhez képest érezhetően élénkült. Ezzel együtt az amerikai aranyérmékből mindössze 578 ezer uncia talált gazdára 2014-ben, kilenc és fél hónap alatt, szemben a tavalyi egész éves 1,1 millióval. Az indiai unciánkénti aranyfelárak 7-ről 12-15 dollárra emelkedtek, míg Kínában ugyancsak majdnem megduplázódtak, bár így is csak 6 dollárt tettek ki.

Forrás: Barclays, CNBC, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442