Címlap Hírek Az aranyár-esés padlóra küldheti a bányacégeket

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az aranyár-esés padlóra küldheti a bányacégeket
2014. november 12. szerda, 12:18

 

Conclude Daily Gold

A zuhanó aranyár miatt sorra válnak veszteségessé a magasabb költséggel dolgozó cégek. A napokban elért 1137,10 dolláros lokális mélypont a Bloomberg Intelligence által követett 19 bányacég közül már 7 – köztük Afrika harmadik legnagyobb termelője, a Harmony Gold Mining Co, és a Primero Mining Corp – termelési költségénél lejjebb van.

A Harmony Gold dél-afrikai bányájában. Forrás: www.sabc.co.za, Conclude Zrt.

 

„Kétszintű piac kezd kialakulni” – véli John Ing, a Maison Placements Canada Inc. vezérigazgatója. Vannak cégek, amelyek jó minőségű eszközökkel rendelkeznek, költségeik alacsonyak, míg a többiek magas költséggel működnek, mérlegeik kifeszítettek.  A befektetők próbálják kiszelektálni és megvenni a jobb cégek részvényeit, a többieket pedig a földbe döngölni.


Mike Schroder, az 52 milliárd dollár értékű eszközt kezelő, fokvárosi Old Mutual Investment Group vezetője szerint az aranytermelő cégek jelentős része most annak a levét issza meg, hogy éveken át inkább a mennyiségnövelésre, mint az értékteremtésre helyezte a hangsúlyt.

Már 1250 dolláros unciánkénti aranyár mellett a világ aranytermelő cégei körülbelül egyharmadának a cash-flowja negatívba fordult – Joe Wickwire, a Fidelity Select Gold Portfolio menedzsere szerint.

Vannak azonban olyan cégek is, akik a jelenlegi aranyárfolyam mellett is képesek nyereségesen működni (amennyiben nem kezdenek újabb projektekbe, hanem csak a már meglévőket művelik). Például, az úgynevezett fenntartható készpénz-költségek (AISC, all-in sustaining costs: a bányászati ráfordítások, a jelenlegi termelési szintet fenntartó új készletek feltárásának költségei, valamint a szokásos vállalatirányítási kiadások és a termeléssel összefüggő amortizáció és helyreállítási költség növekmény) a harmadik negyedévben a torontói székhelyű Barricknél 834, míg a coloradói
Englewood-ban lévő Alacer Gold Corp-nál 711 dollárt ért el.

A Goldcorp, a Randgold Resources Ltd. és az Eldorado Gold Corp. szintén a rugalmas üzleti tervekkel és egészséges mérleggel rendelkező termelők közé tartozik – hívja fel a figyelmet Stephen D. Walker, a torontói RCB Capital Markets elemzője, tehát ők is feltehetőleg az aranyár esés túlélői között lesznek.

Több bányacég – Barrick és a Kinross Gold Corp. – vezérigazgatója veszítette el állását, amikor az aranyárak zuhanása miatt az iparág 26 milliárd dolláros leírásra kényszerült. Ám még ezek az erőfeszítések sem győzték meg a befektetőket. A GDX (legnagyobb aranybányákat tömörítő index) piaci értékének mintegy 70%-át! elvesztette az elmúlt három évben, miközben az aranyár „csak” 40 százalékkal alacsonyabb a három évvel ezelőtti, 1923,70 dolláros történelmi csúcsánál. A múlt hetinél nagyobb esésre utoljára 2013 szeptemberében volt példa.

 

A Kinross Gold esetében gyakorlatilag már a csődöt kezdte árazni a piac. Kibocsátáskori értékének 85%-át elveszítette, és a GDX aranybánya indexet is jelentősen alulteljesíti

A Kinross Gold esetében gyakorlatilag már a csődöt kezdte árazni a piac. Kibocsátáskori értékének 85%-át elveszítette, és a GDX aranybánya indexet is jelentősen alulteljesíti; Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.

 

Míg a termelők megpróbálják csökkenteni a költségeket, az aranypiac sorsa kicsúszott a kezükből. Garrett Nelson, a BB&T Capital Markets elemzője annak ellenére minősítette le a Newmont Mining Corp. részvényeire vonatkozó ajánlását vételről tartásra, hogy az amerikai cég jól halad a kiadáscsökkentéssel, eszközei értékesítésével és kontrollálja azt, amit csak tud.

A Harmony Gold összes fenntartható költsége unciánként 1245 dollár volt a szeptember 30-án zárult üzleti évben, ami azt jelenti, hogy a mostani árak mellett már veszteséges. „Nem tudunk hétről hétre reagálni az aranyár változására” – panaszkodott Graham Briggs vezérigazgató, hozzátéve: ha az arany a mostani szinteken marad, még több költségcsökkentésre lesz szükségük.

Gondban a Primero Mining tervezői. Forrás: www.primeriminig.com, Conclude Zrt.

 

A Primero összes fenntartható költsége 1228 dollár. A vancouveri székhelyű társaság magabiztos atekintetben, hogy jövőre tovább tud faragni kiadásain. Eszközei többségének az unciánkénti bekerülési költsége 626 dollár volt a második negyedévben, úgyhogy a magasabb kitermelési költségű bányák leállításával sokat tudnak faragni költségeiken.

Ugyanakkor a dél-afrikai DRDGold Ltd., a kanadai AuRico Gold Inc., Golden Star Resources Ltd. és Alamos Gold Inc. költségei már magasabbak a jelenlegi aranyárnál. A Golden Star menedzsmentje – tájékoztatott Angela Parr szóvivő – hosszú távon drámai mértékben kívánja mérsékelni költségeit. 


A Primero (PPP), az Alamos (AGI) és az AuRico (AUQ) relatív teljesítménye az elmúlt 3 évben a GDX (aranybánya index)-hez képest. Bár mindhárom papír része a GDX index-nek, de eltérő teljesítményük szembeszökő volt az aranyár csúcs (2011 szeptember,1900usd/oz) óta. A Primero-t 2014 márciusig „túlszerette” a piac, a többiek együtt esnek a GDX-vel, bár az Alamos kissé felülteljesítő volt eddig.

A Primero (PPP), az Alamos (AGI) és az AuRico (AUQ) relatív teljesítménye az elmúlt 3 évben a GDX (aranybánya index)-hez képest. Bár mindhárom papír része a GDX index-nek, de eltérő teljesítményük szembeszökő volt az aranyár csúcs (2011 szeptember,1900usd/oz) óta. A Primero-t 2014 márciusig „túlszerette” a piac, a többiek együtt esnek a GDX-vel, bár az Alamos kissé felülteljesítő volt eddig.; Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.

 

Ha az aranyár unciája 1100 dollár alá menne, sok cégnek fel kellene mondania hitelét, felfüggesztenie a magas költségű bányái működését, de fedezeti ügyletek megkötésére is kényszerülhetnek – véli Walker, hozzátéve: új fejlesztésekre valószínűleg az igazgatóságok már nem adják áldásukat.

A dollárerősödésből az USA-n kívül működő cégek, mint például a torontói székhelyű AuRico profitálhat, melynek Kanadában és Mexikóban van a működési területe – közölte Anne Day, az AuRico szóvivője.

De nem lehet egy kalap alá venni az összes termelőt – figyelmeztet Wickwire. Míg a piac nagyon szkeptikus az aranybányákkal kapcsolatban, azért akadnak jobb pozícióban lévő cégek.

Conclude kommentár: óriási lehetőség kezd kibontakozni az aranybányákba fektetők számára. A piac egyre volatilisebb, naponta 3-8%-os mozgások nem ritkák. Amennyiben még lejjebb megy az aranyár az eladósodott, drágán termelő cégek árfolyamai teljesen összeomolhatnak, a junior minerek közül többen felvásárlási célpontokká fognak válni, a nagy bányacégek körében is konszolidáció (esetleg egy-két csőd) várható. Ha így folytatódik, akkor teljesen szélsőséges alulárazottság alakulhat ki a következő hónapokban, mely fel fogja kelteni a nagy hedge fundok érdeklődését is. Amennyiben pedig újra emelkedő pályára lép az arany, akkor a túlélő aranybányák részvényei 3-5 szörös árnövekedés elé néznek. Tehát jól kell tudni szelektálni a társaságok között és türelmesnek lenni.

 

Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442