Címlap Hírek Az aranyreferendum bukása esetén jó beszállási ponton az EURCHF

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az aranyreferendum bukása esetén jó beszállási ponton az EURCHF
2014. november 18. kedd, 12:20

 

Conclude Daily Gold

A november 30-ai svájci aranynépszavazás közeledtével a svájci frank egyre erősebb, ha ugyanis az igenek, győznének, a svájci jegybank eszközeit az aranyvásárlás kötné le, és esetleg nem védené az 1,2 frankos euróárfolyamot.

Forrás: thisismoney.co.uk, Conclude Zrt.

Nehéz héten van túl az EURCHF devizapár. A november 30-án záruló svájci arany-népszavazás – mely azt hivatott eldönteni, hogy az alpesi ország jegybankja tartalékai között az arany arányát a jelenlegi 8-ról 20 százalékra növelje – közeledtével egyre több tőkeáttételes ügylet és eladási opció születik az EURCHF devizapárban. Az 1,20-as szint – melynek megvédésére a Swiss National Bank (SNB) intervenciós kötelezettséget vállalt – vészesen közeledik, a kedd reggeli nyitáskor például már 1,2011 volt. Bár ez 2012 szeptembere óta nem látott szint, az SNB eddig még nem látott okot a beavatkozásra.

 


A svájci frank 2012 szeptembere óta nem volt ilyen erős az euróval szemben…

Forrás: Bloomberg, FXStreet, Conclude Zrt.

 

Akik már benn ülnek euró vételben svájci frankkal szemben, azok egyre több put opciót (eladási jogot) vesznek eur/chf pozícióik védelmére (mi van ha mégis áttöri az 1,20-at a kereszt ettől félnek) és emiatt egyre költségesebb put opciót venni (az alábbi ábra mutatja az opcióba foglalt volatilitás (implied volatility) emelkedését, ami drágítja az opciót.

Forrás: Bloomberg, FXStreet, Conclude Zrt.

 

Az aranyreferendum szavazatainak összegyűjtése már elkezdődött, a végeredmény november 30-án válik ismertté. A hét politikai párt közül hat hevesen ellenzi a kezdeményezést, csupán a népszavazást kezdeményező Union Démocratique du Centre (UDC) van mellette, viszont az ő tagságuk is megosztott a kérdésben. Igaz, ez a helyzet az UDC esetében megszokott, a párt általában megosztott gazdasági ügyekben. Toni Brunner UDC-elnök ugyanakkor nem aggódik, a pártján belüli eltérő véleményeket csak az egészséges demokrácia megnyilvánulásaként értékeli, s bízik abban, hogy a nemmel szavazók kisebbségben maradnak.

A referendum életre hívói azt hangsúlyozzák, hogy nem értenek egyet azzal, hogy a külföldi államkötvényeket (azaz adósság papírokat) „befektetésként” kellene kezelni, szerintük ugyanis ezeknek nincs valós értékük krízishelyzetben.

Ezzel szemben a kormány és a svájci parlament mindkét házának döntő többsége szilárd gazdasági elemzéssel érvel. Eszerint az SNB feladata az ár- és pénzügyi stabilitás biztosítása, és ebben a jegybank sikeres is. Az SNB aranytartalékai arányának 20 százalékra emelése korlátozná a bankot e céljai teljesítésében. Ha ugyanis eszközeit aranyvásárlásra kellene fordítania, akkor kevesebb pénze maradna arra, hogy a frankot megvédje a többi devizával, mindenekelőtt az euróval szembeni túlzott erősödéstől, így az 1,2-es szint is eleshet. Ezáltal csökkenhetne a jegybank hitelessége, miközben a polgárok jövedelme is mérséklődhetne-mondják. Ugyanakkor ez az érvelés azért sántít, mert a svájci jegybank képes egyszerre megvédeni az 1,2-as szintet és aranyat is vásárolni.

Minél jobban közeledünk a svájci arany népszavazáshoz, annál inkább a tetőfokukra hágnak az azt övező indulatok, és az „igen”-ek többségbe kerülésének esélye is nőhet. Annak azonban, aki a „nem”-ek valószínűsíthető győzelmét várja, érdemes lehet most az EUR/CHF devizapárban vételi (long) pozíciókat felvennie. Ennek kockázata azonban az, hogy ha az árfolyam mégis átszakítja az 1,2-as szintet akkor ugrás lesz az árban és hiába tesznek ki stop-loss megbízást a spekulánsok, csak jóval lejjebb tudják magukat kizárni a veszteségessé váló pozícióból.


Forrás: Bloomberg, FXStreet, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442