Címlap Hírek A nap ábrája: 20 év alatt évi 11 százalékos részvény- és 6 százalékos kötvényhozam

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A nap ábrája: 20 év alatt évi 11 százalékos részvény- és 6 százalékos kötvényhozam
2014. november 20. csütörtök, 12:53

 

Conclude Daily Gold

 

Bár nem éppen a legjobb időzítésnek tűnik most beszállni amerikai részvényekbe, viszont a JP Morgan által közzétett ábra jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedekben átlagosan elérhető volt az éves 10% hozam.

1950-től indított befektetés esetén bármikor szálltunk volna be, ha kellő hosszú ideig meg tudtuk volna tartani, akkor egyre kisebb esély lett volna arra, hogy vesztővel szálljunk ki. Például ha 20 évre meg tudtunk tartani egy részvényportfóliót az S&P500 részvényeiből, akkor ha még a legrosszabbkor is szálltunk volna be, akkor is hozott volna befektetésünk minimum évi 6 százalékot (20-yr rolling). A kötvény+részvény (50%-50%) vegyes portfoliók hosszú távú, 1950-2013 közötti hozamainak alakulása 20 éves tartás esetén minimum éves 5%-ot, maximum 14%-ot átlagosan pedig 9%-ot hozott volna.  A modell számol az osztalékokkal, a brókeri költségekkel és az adókkal viszont nem, ezért sokszor az a legjobb stratégia, hogy vedd meg és tartsd. Mégis, hogy mennyire fontos az időzítés, azt az mutatja, hogy ha valaki rosszkor nyúlt bele a piacba (pl. 2007-ben és nagyjából egy év múlva megijedt és kiszállt, akkor akár 37%-os veszteséget is el kellett szenvednie lsd. egy éves (1-yr) periódus. A biztosnak hitt amerikai államkötvénypiac is tud meglepetéseket okozni, az egy éves tartáson elszenvedhető legnagyobb veszteség -8% volt, míg legnagyobb nyereség 43%.

Forrás: JP Morgan Asset Management, Business Insider, Conclude Zrt.

Az ábra legnagyobb tanulsága talán az, hogyha jól időzítünk és kellően hosszan tudjuk tartani a befektetésünket és az adókra is figyelünk (TBSZ számla), akkor  bőven a bankbetétek fölötti hozam érhető el egy jól diverzifikált részvény portfólióval.

 

Forrás: JP Morgan Asset Management, Business Insider, Conclude Zrt.