Címlap Hírek Drága-e az arany az olajhoz képest?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Drága-e az arany az olajhoz képest?
2014. december 08. hétfő, 07:58

 

Az arany idén nagyjából az év eleji nyitóértékén van, az aranybányák 10%-ot estek, az olaj pedig mintegy 30%-ot. Vajon túlértékeltté vált-e az arany az olajhoz képest?

 

Az arany árfolyam (GLD), aranybányarészvény index (GDX) és az USA könnyűolaj (USO) ár alakulása az idén

Az arany árfolyam (GLD), aranybányarészvény index (GDX) és az USA könnyűolaj (USO) ár alakulása az idén; Forrás: Conclude Zrt.

 


Amíg az év elején nagyjából 12,5 hordó olajt lehetett venni egy uncia aranyból, ma mintegy 18-at. Felmerül a kérdés, nincs-e túlárazva az arany az olajhoz képest?

A historikus grafikont nézve, bár még nem tűnik kifejezetten túlárazottnak az arany az olaj árában kifejezve, de ha az olaj jelentősen tovább esik, az arany pedig nem változik vagy emelkedik, akkor megközelíthetjük a 20-22-es szintet, ami fölött az arany drágának nevezhető.


Hány hordó olajt lehet venni 1 uncia arany árából? A fekete arany és a sárga nemesfém közti szoros korreláció miatt az olaj/arany mutatót érdemes szem előtt tartani

Forrás: Macrotrends.com; Conclude Zrt.

 

Az arány emelkedésével az aranybányák járnak a legjobban, a kitermelési költségeiket tovább tudják csökkenteni, ez néhány százalék margin növekedést jelenthet számukra, amennyiben az olaj ára tartósan alacsony maradna az aranyhoz képest.


Forrás: Conclude Zrt.