Címlap Hírek Íme, Steve Jobs egyszerű hatékonyságnövelő módszere!

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Íme, Steve Jobs egyszerű hatékonyságnövelő módszere!
2015. január 23. péntek, 15:17

 

Conclude Daily Gold

2007 őszén, a Yahoo újonnan kinevezett elnök-vezérigazgatója, Jerry Yang arra kérte Steve Jobs Apple-főnököt, adjon tanácsot, hogyan lábalhatna ki az akkoriban a növekedésben éppen megrekedt internetóriás. Jobs egy egyszerű, de hatásos módszert fedett fel: mintegy 200 Yahoo-vezető előtt azt mondta, sok cég készít egy 10-es listát arról, mit akar elérni egy évben, de „az igazán okosak e listát 3-4 célra leszűkítik” – olvasható Nicholas Carlson új könyvében, melynek címe: „Marissa Mayer and the Fight to Save Yahoo!”, magyarul: Marissa Mayer és a Yahoo! megmentéséért folytatott harc.  „Veszek egy papírlapot és azt mondom: „Ha a cégem csak egy dolgot csinálna a következő évben, vajon mi lenne az?” Minden mást kihúzunk” – folytatta Jobs.

 

http://aranybefektetes.hu/jan152301.jpg

 


E stratégiát alkalmazta Jobs a második, igazán sikeres, 1996-2011 közötti elnök-vezérigazgatói periódusában – erősítette meg életrajzírója, Walter Isaacson a Harvard Business Review-ban. Visszavonulása napján Jobs kiállt a dolgozók elé egy táblával, amire felírta, szerinte mit kellene tennie az Apple-nek a következő évben. Jobs aztán kihúzta azokat a tételeket, amelyeket „ostobának” tartott, míg nem a lista 10-esre szűkült. Végül kihúzta a legkevésbé fontos 7 tételt is, úgyhogy végül 3 maradt.

De Larry Page, a Google társalapítója is ugyanúgy Jobshoz fordult, mint Yang, mielőtt 2011-ben átvette az elnök-vezérigazgatói posztot. Jobs – aki akkor már közel volt élete végéhez – úgy döntött, kegyes lesz az Apple versenytársának vezéréhez. „A fő dolog, amit kihangsúlyoztam, az a fókusz volt” – mondta Jobs Isaacsonnak.

Ugyanezt a technikát bárki alkalmazhatja – véli Tim Ferriss, a „The 4-hour Workweek” (magyarul: „A 4 órás munkahét”) szerzője. Eszerint mielőtt elkezdené a napját, írjon le 3-5 olyan teendőt, amit a legfontosabbnak tart, majd minden egyes pontnál tegye fel a kérdést önmagának: „Ha ez lenne az egyetlen dolog, amit ma elintéznék, elégedett lennék?” Ha erre igen a válasz, akkor hozzáfoghat a szóban forgó teendőjéhez. „Ha 10 fontos dolgot kellene elintéznem egy nap, 100 százalék, hogy egyetlenegyet sem tudnék elvégezni aznap” – véli Ferriss.

Ez a stratégia rendkívül egyszerű, de megengedi az embereknek, hogy a fókusz elvont fogalmát praktikusan alkalmazzák. 


Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.