Címlap Hírek Oroszország kilenc hónapja növeli aranytartalékát

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Oroszország kilenc hónapja növeli aranytartalékát
2015. január 28. szerda, 10:02

 

Conclude Daily Gold

Folytatta aranytartalékai hízlalását az orosz központi bank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint decemberben 20,73 tonnát vásárolt. Összességében a jegybankok 2010 óta amúgy is több sárga nemesfémet vesznek, mint amennyit eladnak, ami azért fontos, mert keresletük aranyár-stabilizáló tényező.

Oroszország kilenc hónapja növeli aranytartalékát; Forrás: Reuters, IMF, www.goldchartsrus.com, Conclude Zrt.

 

A központi bankok két évtized után – a 2008-ban kirobbant világgazdasági válság nyomában – lettek nettó aranyvásárlók (azaz vettek többet a sárga nemesfémből, mint amennyit eladtak belőle).

Az eurózóna jegybankjainak nettó aranyvásárlásai – a deflációval és a gazdasági lassulással kapcsolatos félelmek és az Európai Központi Bank múlt csütörtökön bejelentett havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programjával kapcsolatos várakozások miatt – decemberben 9,55 tonnára rúgtak.


Ugyancsak decemberben Oroszország központi bankja 20,73 tonnával, 1208,23 tonnára növelte aranytartalékát, ez a világ ötödik legnagyobb jegybanki sárganemesfém-készlete.

Az oroszokkal szemben a Moszkva-barát szeparatistákkal a napokban kiújult összecsapásoktól sújtott, szintén gazdasági problémákkal küzdő Ukrajna központi bankja az utóbbi időben inkább aranyeladó volt – októberben és novemberben összességében mintegy 16 tonnától szabadult meg –, decemberben azonban nem apasztotta tovább 23,64 tonnás tartalékát.

A török jegybank is az eladói oldalon tűnt fel decemberben, 3,86 tonnával, 529,12 tonnára csökkentve sárganemesfém-készleteit, ezzel szemben Kazahsztán, Belarusz és Malajzia központi bankja a vevőin.
 

Az orosz készletnövekedés azért keltett meglepetést, mert a decemberi rubelpánik idején elterjedt a hír-amit egyébként az aznapi arany/dollár árfolyammozgás is alátámasztott- hogy az oroszok aranyat adtak el.


Forrás: Reuters, IMF, www.goldchartsrus.com, Conclude Zrt.