Címlap Hírek Idén sem jön be a Goldman pesszimista aranyár-prognózisa?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Idén sem jön be a Goldman pesszimista aranyár-prognózisa?
2015. február 02. hétfő, 13:02

 

Conclude Daily Gold

Hiába zárt 200 dollárral magasabban, 1200 dollár körül az arany, mint ahová a Goldman Sachs tavaly egész évben várta, s drágult azóta további 100 dollárral, az amerikai befektetőház változatlanul pesszimistán ítéli meg a sárga nemesfém kilátásait. Pedig a geopolitikai feszültségek és az indiai kereslet, valamint a svájci frank euróárfolyam-gát eltörlésének ma még nem látható következményei erősíthetik a sárga nemesfém menedék-szerepét, ezáltal fékezhetik, sőt akár meg is fordíthatják az áresési tendenciáját.

Forrás: www.telegraph.co.uk, Conclude Zrt.

 

A Goldman szerint az aranyár csökkenésének kezdete egybeeshet az amerikai kamatemelési ciklus startjával, amit a harmadik negyedévre tesz. A befektetőház legfrissebb előrejelzései szerint 3 hónap múlva 1290, 6 hónap múlva 1270, 12 hónap múlva 1175 dollár lehet az arany unciánkénti átlagára, 2016 végén pedig egy uncia már csak 1000 dollárt érhet.


Véleményét a Goldman az amerikai gazdaság folytatódó növekedésére alapozza, ami kedvez a részvényeknek, ezzel szemben az arany vonzerejét csökkenti. Igaz, a befektetőház elismeri, az aranyárfolyam mérséklődése viszonylag kis fejtörést okozhat a bányászcégeknek, mivel az olajárak csökkenése és a helyi devizák amerikai dollárral szembeni leértékelődése, valamint a defláció miatti kisebb béremelési nyomás hatására termelési költségeik is alacsonyabbak lesznek.

Koránt sincs egyedül e véleményével az amerikai befektetőház, a brit Barclays, illetve a Metals Focus prognózisa is hasonló, utóbbi szerint a platina középtávon valamivel jobban teljesíthet az aranynál.

Egyikőjük sem veszi figyelembe azonban a jelenlegi geopolitikai feszültségeket – mindenekelőtt a csillapodni nem látszódó orosz-ukrán fegyveres konfliktust –, valamint a görög választások után kialakult bizonytalan konstellációt, a hellének eurózónából való esetleges távozását. Pedig ezek erősíthetik a nemesfémek menedék szerepét, miközben számolni kell a fizikai nemesfémek iránti erős keleti kereslettel is. Ami a kínai újév kezdetét követően valószínűleg alábbhagyhat – amint azt láttuk tavaly is –, ám India kereslete továbbra is kiugró lehet, olyannyira, hogy akár az első számú aranyfogyasztói címet is visszaszerezheti az ázsiai kommunista birodalomtól.


Forrás: Mineweb.com, Conclude Zrt.