Címlap Hírek Befellegzett a menedékvalutáknak?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Befellegzett a menedékvalutáknak?
2015. február 09. hétfő, 13:46

 

Conclude Daily Gold

A befektetők gyakran teszik pénzüket menedékvalutákba, amikor egy általános krízis kitörésétől tartanak. A svájci frank, mint legfontosabb menedékdeviza egyrészt a mennyisége miatt, másrészt a svájci jegybank aktív beavatkozása miatt nem tudja betölteni ezt a funkciót. Bár az arany az utóbbi időben elindult felfelé, a fejlett világ még mindig nem igazán foglalkozik vele. Pedig az arany soha nem veszíti el menedékeszköz jellegét – állítja Julien D. W. Phillips.

Forrás: www.wallpapersis.com, Conclude Zrt.

 Az aranyat az a tény különbözteti meg a többi befektetési eszköztől, hogy nincs közvetlen kapcsolat közte és a nemzeti kormányok, valamint valuták között. Az aranyat mindig is respektálják, hisznek benne, mint egy különleges pénzben, ami a kormányoktól kezdve az intézményeken keresztül a magánszemélyekig mindig is pénz, ahogy mondani szokták, még az ellenségek között is.


Az elmúlt több mint 40 évben az USA által dominált világ megkísérelte marginalizálni az aranyat, mint pénzt, de ez nem sikerült, mert minduntalan bebizonyosodott annak értéke, különösen a valutaválságok idején.

A dollár négy évtizede tartó sikere alapvetően két tényezőnek köszönhető: egyrészt összekapcsolódott az olajjal, miután sokáig az egyetlen valuta volt, amelyért olajat lehetett venni, másrészt mögötte egészen mostanáig a világ legnagyobb gazdasága áll, igaz, e pozíciót most Kína készül átvenni.

E konstelláció azonban a volatilisnek, drámainak ígérkező 2015-ös év beköszöntével megváltozhat. Az olaj kevesebb, mint a felét éri korábbi árfolyamcsúcsához képest, ami azt jelenti, hogy kevesebb dollár is elég a megvásárlásához, miközben immár más valutákban is zajlik az olajkereskedelem, különösen Kínában. Ez világszerte jelentősen csökkentheti a dollár iránti igényt.

Árnyalja a dollárképet az euróválság, az uniós pénz gyengülése ugyanis a zöldhasút erős valutának láttatja. A piacok, a piaci szereplők és a kommentátorok hajlamosak csak a rövidtávú profitra fókuszálni és elveszítik a fejüket, amikor nagyobb dolgok történnek. Márpedig Phillips úgy érzi, a mostani valutaárfolyam-mozgások egy sokkal nagyobb, a következő néhány évet majd uraló fejleményeknek az előjelei.

 

A japán jen

Az Abenomics óta a yen menedékvaluta funkciója megszűnt. A 2011. évi Fukusimai atombalesetet követően a 76 dollár/yen árfolyam mára 120 környékére emelkedett.

A jen 2011 óta folyamatosan leértékelődik a dollárral szemben…

Forrás: BullionVault, Investing.com, Conclude Zrt.

…és az aranyért is egyre több jent kell fizetni

 

Forrás: BullionVault, Investing.com, Conclude Zrt.

Az export versenyképességét előtérbe helyező leértékelő japán politika következménye a bizalom csökkenése, pedig alapvetően a bizalom  tesz egy valutát jó minőségűvé. A jen többé nem menedékvaluta! – közli ítéletét Phillips.



A svájci frank

Generációkon át a svájci frank volt a szent menedékvaluta, összhangban az alpesi ország azon imázsával, miszerint a nála elhelyezett külföldi befektetések biztonságban vannak, azok tulajdonosainak kiléte titokban marad. A híres svájci banktitok feltörése érdekében az utóbbi 3 évben tett erőfeszítések azonban ezt az évszázados bizalmat megtörték. Ma már csak a svájci gazdaság 10 százaléka függ a banki, portfóliókezelési iparágtól. Tekintélyes globális gyártóként Svájcnak olyan frankárfolyamra van szüksége, ami támogatja exportáruinak a nemzetközi kereskedelmi versenyképességét, különösen az euróval szemben.


A frank a január közepi euróárfolyam-gát eltörléséig folyamatosan gyengült a dollárral szemben  

Forrás: BullionVault, Investing.com, Conclude Zrt.

Vajon a svájci frank az euróval szembeni árfolyamgátjának január 15-ei eltörlését követően megtarthatja menedékvaluta jellegét? Az SNB továbbra is interveniálni fog a piacon, így viszont menedék státuszát aligha fogja visszaszerezni – véli Phillips. Jelenleg a frank lassan, de biztosan gyengül a dollárral és az arannyal szemben.

De nem sokkal jobb a helyzet a vezető valutákkal. Az amerikai pénzügyminisztérium például világossá tette, hogy nem akar erős dollárt, mivel értelemszerűen nem akarja elveszíteni vagy csökkenteni versenyképességét. De vajon összeomolhat-e a zöldhasú is? Jelenleg a dollár a legerősebb valuta, és ezt az árfolyama is tükrözi. Ám ez csak relatív erősség, a dollár akkor is utolsó valutaként maradhat állva, ha önmagában alapvetően gyenge. Csak azért használják Nyugaton, mert nincs alternatívája. Ezért próbálja tőle függetleníteni magát Kína. A dollár a valuták közül utolsóként omolhat össze, a teljes pénzügyi rendszer összeomlásával egyidőben. A jüan pedig azért sem lehet az első számú valuta, mert a fejlett országok soha nem engedhetnék meg maguknak, hogy valutáikat jüanra váltsák.

Forrás: BullionVault, Investing.com, Conclude Zrt.

Ezzel szemben a nemesfémek – jelesül az arany és az ezüst – mindent túlélnek, különösen a valutaárfolyamok növekvő volatilitását látva.

 

Julien D. W. Phillips a GoldForecaster.com csapatának tagja pénzpiaci pályafutását 1970-ben kezdte, azt követően, hogy elhagyta a brit hadsereget, ahol könnyűgyalogos tisztként szolgált Mauritiusban és Belfastban. Első munkahelye a Timber Management volt, majd a London Stock Exchange, ahol tagságot szerezve már a kezdetektől a valutákra, az aranyra és a dollár prémium kötvényre specializálódott. Innen került Dél-Afrikába, mint a Electricity Supply Commission makroközgazdásza, mielőtt csatlakozott a Chase Manhattanhez és a johannesburgi UK Merchant Bank, Hill Samuelhez. Ott ismét arany elemzőként dolgozott. Két éve indította el másodmagával a Global Watch: The Gold Forecaster oldalt.


Forrás: BullionVault, Investing.com, Conclude Zrt.