Címlap Hírek Randgold: 1 millió uncia feletti aranytermelés, de csökkenő profit 2014-ben

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Randgold: 1 millió uncia feletti aranytermelés, de csökkenő profit 2014-ben
2015. február 11. szerda, 15:52

 

Conclude Daily Gold

A Randgold Resources belépett a világ aranybányász elitjébe, miután tavalyi éves termelése 1 millió uncia fölé ment, igaz, a 100 dollárt meghaladó áresés miatt profitja elmaradt az előző évitől.

Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.

 

Bár a gyengélkedő arany rányomta bélyegét a Randgold Resources Ltd. tavalyi negyedik negyedéves profitjára, az aranybányász cég így is büszke lehet 2014. évi teljesítményére. Éves termelése ugyanis 1 millió uncia fölé került, egészen pontosan 1,147 millió lett, szemben az egy évvel korábbi 910 ezerrel.  Elsősorban megnövekedett aranybányászata – s kisebb részben az olajárak esése – miatt a Nyugat- és Közép-Afrikában tevékenykedő Randgold működési költségei unciánként 698 dollárra mentek le a 2013. évi 715-ről.


Ám még e pozitív fejlemények sem tudták kompenzálni annak eredményromboló hatását, hogy az arany unciánkénti átlagára tavaly 112 dollárral volt alacsonyabb, 1264 dollár, mint 2013-ban, valamint azt, hogy szállítási ütemezési problémák miatt majdnem 15 ezer unciát nem sikerült értékesítenie. A Randgold elmúlt évi nettó profitja az elemzői várakozásoknál mintegy 20 millió dollárral kisebb, 235 millió dollár lett, egy részvényre jutó nyeresége pedig 2,54 dollár. Csökkenő nyeresége ellenére a cég – eredménytartalékához hozzányúlva – részvényenként 60 dollárcent osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek, 20 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.

Összességében 2014 volt az ötödik legsikeresebb termelési év a Randgold életében, miközben a társaság nyolcadik éve tud egyre magasabb osztalékot fizetni részvényeseinek – büszkélkedett Mark Bristow, a cég elnök-vezérigazgatója a dél-afrikai Fokvárosban megrendezett Investing in African Mining című konferencia első napján.

A termelésnövekedéshez alapvetően a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Kibali bánya járult hozzá, melyet 45-45 százalékban tulajdonol a Randgold és az AngloGold Ashanti, 10 százalékban pedig a kongói állami fennhatóságú Sokimo. A Kibali a tavalyi, első teljes üzleti évében 526 627 uncia aranyat termelt, unciánként 573 dolláros áron (cash cost) , amiből fejenként mintegy 237-237 ezer uncia illeti meg a Randgoldot és az AngloGoldot. Pedig voltak, akik kételkedtek abban, lehetséges-e igen jelentős bányászati tevékenységet kiépíteni Afrika szívében.

Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.

De nem a Kibali a Randgold fő koronaékszere. Aranytermelése legnagyobb részét még mindig a Maliban lévő Loulo/Gounkoto komplexum adja, melyből 639 219 unciányi sárga nemesfémet hoztak a felszínre, szemben az egy évvel korábbi 580 364-gyel. A teljes készpénzköltség – nagyrészt a jobb hatásfokú bányászatnak köszönhetően – az év egészében unciánként az elismerésre méltó 672 dolláros szintre csökkent, annak ellenére, hogy a negyedik negyedévben e költség a gyengébb minőségű bányászat hatására unciánként 770 dollárra ugrott. Mindenesetre egy belső megvalósíthatósági tanulmány szerint a Gounkoto földalatti bánya teljesíti a Randgold által elvárt befektetési paramétereket: belső megtérülési rátája (IRR) még 1000 dolláros unciánkénti aranyárnál is legalább 20 százalék, ami csak tovább emelkedhet a bánya 2018 végéig várható élettartama alatt.

A cég ugyancsak jelentős teljesítményű aranybányájában, az elefántcsontparti Tongonban technikai problémák merültek fel, de a legjobb úton halad afelé, hogy teljes kapacitása 2016-ra elérje a tervezett 300 ezer unciát. Szemben a tavalyi 227 103 unciával, mely – az alacsonyabban fekvő részek bányászatra alkalmassá tételéhez szükséges műszaki munkálatok következtében – az egy évvel korábbinál unciánként 44 dollárral nagyobb, 872 dolláros készpénzköltséggel járt.

Bristow arra számít, hogy a Randgold erős pénzügyi helyzete remek alkalmat teremt további fejlesztési projektek alacsony költségen való megvalósítására. Melyek eredményeként a cég termelése továbbra is évről évre emelkedhet. Az idei prognózisok például 1,2-1,26 millió unciáról szólnak, míg az unciánkénti készpénzköltség – a royaltyk befizetése után – 650-700 dollár között lehet. Ezzel a Randgold továbbra is a világ 10 legnagyobb aranybánya-cége között maradna.


Bíztató kilátásai igazolják a Randgold részvényeinek a többi aranybányacéghez képest relatíve magas árfolyamát

Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.

Forrás: Mineweb, Yahoo, Conclude Zrt.