Címlap Hírek WGC: 2014 az aranypiac stabilizálódásának és megújulásának éve volt

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: 2014 az aranypiac stabilizálódásának és megújulásának éve volt
2015. február 17. kedd, 11:56

 

Conclude Daily Gold

A 2013-as kiugró év után tavaly stabilizálódott az aranypiac – derül ki a World Gold Council éves összesítéséből. A 3924 tonnás éves aranykereslet 4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbinál, az erős hajrá ellenére, miszerint a negyedik negyedévben 6 százalékkal több, 987 tonnányi sárga nemesfémre volt igény az előző év azonos időszakához képest, mindenekelőtt az ékszer- és központi banki vásárlások jóvoltából.

Forrás: www.jewelorigins.com, Conclude Zrt.

 

„2014 az aranypiac stabilizálódásának és megújulásának az éve volt, az összkereslet mindössze 4 százalékkal maradt el a 2013-as rekordszinttől. Elsősorban az indiaiak ékszervásárlásának köszönhetően, miután még az aranyimport korlátozására irányuló kormányzati megszorítások sem tudták tompítani az aranyimádatukat. A kínai kereslete viszont visszatért a 2011-2012-es, a tavalyinál alacsonyabb szintre” – értékelt Marcus Grubb, a World Gold Council ügyvezető igazgatója.


Az aranykereslet kategóriánként 2014-ben és 2013-ban: ékszer, ipari, befektetési és központi banki


 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

Az aranykereslet tonnában…

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

… és millió USA-dollárban

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

A befektetési aranykereslet hajtotta a leginkább az aranypiacot, annak 905 tonnás értéke 2 százalékkal haladta meg a 2013. évi 885 tonnát. Aranyrudakból és -érmékből 40 százalékkal kevesebb, 1064 tonna fogyott, miután erős volt a bázis; a nagyobb vásárlások még 2013-ban, a tavalyinál alacsonyabb átlagárakon lebonyolódtak. E kieső vételeket ellensúlyozta, hogy a tőzsdén jegyzett arany-befektetési alapokból (ETF) történő kiáramlás jelentősen lassult, az tavaly 159 tonnára rúgott, szemben a 2013-as 880 tonnával.

A teljes befektetési kereslet megoszlása tonnában és USA-dollárban

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

Az aranyrudak és -érmék iránti igény egyre jobban távolodik a válság utáni szinttől

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

Az ETF-kből való kiáramlás lényegesen visszaesett (Észak-Amerika, Európa, Ázsia, Egyéb)

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

Aranyékszerekre van továbbra is a legnagyobb kereslet, noha annak 2153 tonnás értéke 10 százalékkal elmaradt a 2013-as rekordévétől. Az indiaiak 8 százalékkal többet, 662 tonnát vettek, ez 1995 óta a legjobb évük. Kína kereslete ugyan 33 százalékkal esett, ám még így is a második legmagasabb éves szinten zárt. A javuló gazdasági teljesítménynek köszönhetően az Egyesült Királyságban 18 százalékkal, 28 tonnára, az USA-ban 9 százalékkal, 132 tonnára nőtt a sárga nemesfém iránti igény.

A nettó aranyékszer-kereslet folytatta a 2009-es mélypontról való növekedését


Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


India és Kína kereslete volt meghatározó az aranyforgalomban

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

A központi bankok tovább növelték aranytartalékaikat 2014-ben, nettó vételeik 17 százalékkal voltak magasabbak, 477 tonnásak az egy évvel korábbinál. Különösen a negyedik negyedév bizonyult erősnek, melyben a jegybankok 40 százalékkal többel, 119 tonnával gyarapították sárganemesfém-állományukat – ez már a 16. egymást követő hónap, a 2014-es pedig immár az ötödik olyan év, amikor a központi bankok több aranyat vettek, mint amennyit eladtak.

A legjelentősebb aranyvásárló központi bankok: Oroszország és a többiek

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

Az aranykínálat 4278 tonnát tett ki, ami stagnálás 2013-hoz képest. Miközben az újrahasznosított mennyiség bázistól 11 százalékkal elmaradó, 1122 tonnás értéke hétéves mélypont, ezt kompenzálta az aranybányák 2 százalékkal nagyobb, 3114 tonnás tavalyi rekordtermelése.

 

Az aranybányászat, az aranybányák fedezeti pozíciói és az arany-újrahasznosítás

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

Grubb figyelemre méltónak tartja a fizikai arany nyugatról keletre való áramlását, amit az egyre jobban kiépülő ázsiai aranyinfrastruktúra tesz lehetővé. Új termékek és kereskedési platformok jöttek létre, mint például a Shanghai Gold Exchange, Törökországban a „Gold Send” mobilapplikáció, Szingapúrban és Hongkongban az új kilobar kontraktusok – ezek mind-mind lehetővé teszik a keletiek számára a nagyobb volumenű aranyvásárlásokat.

Conclude komment: Érdekes a „net producer hedging” sor is, eszerint a bányatársaságok nemhogy fedezték volna határidős eladásokkal a jövőbeni kibányászni szándékozott aranyat, hanem egyenesen spekulációs nettó vételi pozíciókat vettek fel 2014-ben, különösen 2014 második negyedévében.


Az aranykínálat és -kereslet 2014-ben

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.