Címlap Hírek Csődbe mehet Chicago

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Csődbe mehet Chicago
2015. február 24. kedd, 07:52

 

Conclude Daily Gold

Végveszélybe került Chicago amiatt, hogy idei nyugdíj-hozzájárulási kötelezettsége a tavalyinak több mint a duplája, 1,1 milliárd dollár.

Forrás: Reuters, Conclude Zrt.

 

Mint a fenti grafikonból kiderül, a város az utóbbi évtizedben évente 400-500 millió dollárral járult hozzá a nyugdíjkifizetésekhez, 2014-ben például 476 millió dollárral. Ez az összeg azonban az idén több mint a duplájára, 1,1 milliárd dollárra ugorhat, majd évről évre emelkedve, 2020-ban már meghaladhatja az 1,6 milliárd dollárt.


Detroit 2013-ben jelentett csődöt, melyet követően a bíróság tavaly novemberben jóváhagyta azt a tervet, miszerint az autóipari város 18 milliárd dolláros adósságából 7 milliárdtól megszabadulhat. Ám Chicago helyzete rosszabb Detroiténál. A Moody’s 2013 júliusában leminősítette a várost, a rating cég tavaly decemberi jelentése szerint pedig Chicagónak csak a nettó nyugdíjkötelezettsége 32 milliárd dollárra rúg, ami nyolcszor több a bevételeinél.

„Ha megengedünk egy olyan rossz nyugdíjrendszert, mint Chicagóé, akkor ritkán van lehetőség annak kijavítására” – festett borús kilátást Charles Chieppo, a Harvard Kennedy School Ash Center kutatója.

Márpedig az USA azon részének nyugdíjrendszerei alapjaiban ingatagok. A Chicagót magában foglaló Illinois állam például 111 milliárd dolláros adósságot halmozott fel a nyugdíjakhoz való eddigi hozzájárulásai miatt. Hogy megállítsa ezt az adósságspirált, január 1-jén életbe léptette a nyugdíjreform törvényt, ami az addigi 3 százalékos éves indexálással szemben a nyugdíjnövelés mértékét az inflációhoz köti. Csakhogy a springfieldi bíróság e törvény hatálytalanítását kérte az illinois-i legfelsőbb bíróságtól, mely döntése a közeljövőben várható. 


Forrás: Reuters, Conclude Zrt.