Címlap Hírek Csaknem két éve nem volt ilyen olcsó a platina az aranyhoz képest

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Csaknem két éve nem volt ilyen olcsó a platina az aranyhoz képest
2015. február 24. kedd, 13:11

 

Conclude Daily Gold

Az arany unciája 50 dollárral ér többet, mint a platináé, ekkora árkülönbségre csaknem két éve, 2013 áprilisában volt példa. Ennek egyik oka, hogy miközben az eurózóna válsága erősíti az aranyat, ugyanez az autóipar platinakeresletét visszavetheti.

Forrás: abcnews.go.com, Conclude Zrt.

 


A platina ára 5 és fél éves mélypontra esett múlt pénteken, és arra is utoljára két éve volt példa, hogy a platina kevesebbet érjen, mint az arany. Jelenleg egy uncia platina 1160,50 dollár, míg egy uncia arany 1201 dollár, de az árkülönbség volt már 54 dollár is.


„Az arany menedékszerepe megbízhatóbb, mint a platináé” – ad egy lehetséges magyarázatot a sárga és a fehér nemesfém árkülönbségére Caroline Bain, a Capital Economics elemzője, hozzátéve: az arany mellett az ezüst is profitál az eurózóna körüli bizonytalanságokból, ugyanez azonban nem mondható el a többi nemesfémről.

Mind az arany, mind a platina árfolyama alól egy fontos támasz esett ki, hogy vége lett a február 19-én kezdődő kínai újévet megelőző bevásárlási szezonnak.

„A kínai ékszeripar a február 14-ei Valentin-nap és a kínai újév miatt már korábban feltöltötte arany és platinakészleteiket és az ékszergyártás is közvetlen a fesztivál  beköszönte előtt lassult le” – mondta David Jollie, a Mitsui Precious Metals elemzője.

Eközben a platinakínálat a növekedésre utaló jeleket mutat, a vezető afrikai gyártók szerint a termelés fokozatosan kezd magához térni a tavalyi, eddig még sohasem látott hosszúságú, öt hónapos munkabeszüntetés után. A Northam Platinum például kétszámjegyű növekedést ért el a kitermelésben a tavalyi év második felében.

Emiatt a befektetők étvágya csökkent e fém iránt. A kereslet fő mozgatórugóinak számító platina ETF-k 2010 eleje óta nem látott mértékű havi kiáramlásról számoltak be.

A tavalyi sztrájk hatását a fém felszíni készletei tompították, de ennek mértéke nem pontosan meghatározható, ami a befektetőket óvatossá teszi a hosszabb távú kilátásokkal kapcsolatban.

„Az egyik nehézség, amivel a platina szembenézett az utóbbi években, hogy a jobbára rövidtávra orientálódó piaci szereplők kénytelenek voltak hosszú távú fundamentális sztoriba fektetni” – hívta fel a figyelmet az UBS. A neves bankház szerint a befektetőknek türelemre van szükségük, időbe telik ugyanis, míg a fundamentumok pozitív hatása a platina árfolyamában is megmutatkozik.


Forrás: Reuters, Conclude Zrt.