Címlap Hírek Büntetik az aranyat a meglepően jó munkanélküliségi adatok.

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Büntetik az aranyat a meglepően jó munkanélküliségi adatok.
2009. december 04. péntek, 21:12

Conclude Arany Hírek: A ma délutáni eseményeket a MarketWatch hírei alapján megpróbáljuk összefoglalni.

A meglepően jó munkanélküliségi adatok nyomán, "hurrá vége a válságnak" hangulat tört ki, a dollár jelentős erősödésbe kezdett, a dollár szinte minden főbb devizával szemben erősödött, a DXY Index 1,6%-ot ugrott ( a dollárnak a főbb devizákkal szembeni devizakosara, melyet a kereskedelmi forgalommal súlyoznak). A euró/dollár keresztárfolyam jelentősen az 1,50 szint alá került 1,4850-ig. A dollár erősödésével párhuzamosan a részványárak is emelkedtek, a Dow 0,21%, az S&P 500 Index 0,55%-kal). A dollár erősödése és a részvényárak emelkedése ritkán szoktak együtt mozogni, hiszen a kettő mozgás között jellemzően negatív korreláció van (ha a dollár erősödik a részvényárak jönnek le és fordítva). Most nem így történt. 

Az olaj árfolyama előbb elindult felfelé (vége a recessziónak? beindul a kereslet az energiahordozókra? kérdezték a befektetők), de aztán a dollár erősödése nyomán az olaj árfolyam lefelé vette az irányt és mintegy 0,5%-ot gyengült. A dollár erősödés a dollárban jegyzett olaj árára negatívan hat, így most a két erő közűl (vége a recessziónak? vs. erősödik a dollár) a mai nap végére ez utóbbi győzött.

A hozamok elindultak fölfelé, a kétéves amerikai kötvényhozamok 10 bázisponttal emelkedtek. A befektetők óvatosan azt árazzák be, hogyha gyógyul a gazdaság, akkor a FED-nek nem kell majd a jelenlegi igen alacsony szinten tartania a kamatot.

Számunkra a legérdekesebb az arany árfolyamának alakulása. A dollárban jegyzett arany mintegy 4%-ot zuhant hirtelen, azaz a dollár erősödését (+1,6% a DXY indexben), jócskán túllépte az arany gyengülése. 

(conclude kommentár) A  Comex Gold futures-ben túlvásároltság érzékelhető, valamint nyílván jelentős stop-loss megbízások voltak. A túl nagy százalékos esés a dollár erősödéshez képest túlreagálásra utal. Amennyiben a pozítív hangulat kitart még egy darabig, akkor az arany ára visszatesztelheti az 1000-es 1050-es szintet. Trenddel szembeni spekulatív pozíciót nyitni viszont veszélyes lehet, inkább a kedvező vételre játszanak sokan. 

 

A DXY INDEX ábráján jól látszódik a dollár gyengülése. A 70-es szintet kritikusnak tartják. A mai napi "kiszúrás" a chart végén látszódik. A trendcsatornából egyenlőre még nem lépett ki fölfelé a dollár.