Címlap Hírek Küzd az alacsony platinaárakkal az Impala

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Küzd az alacsony platinaárakkal az Impala
2015. március 10. kedd, 15:33

 

Conclude Daily Gold

Az öt és féléves mélyponton lévő platinaárak miatt az Impala Platinum Holdings Ltd.-nek új források után kell néznie, hogy elő tudja teremteni a bányái finanszírozásához szükséges 2,5 milliárd dollárt, miután készpénzállománya másfél év alatt, tavaly decemberre 49 százalékkal, 230 millió dollárra csökkent.

Forrás: www.pbase.com, Conclude Zrt.

Ha nem sikerül többletforráshoz jutnia az Impalának és a platinaárak sem indulnak felfelé, a dél-afrikai termelőnek vissza kell fognia költéseit – állítják a Kagiso Asset Management és az Abax Investments Pty Ltd. elemzői. Márpedig az Impala vezérigazgatója, Terence Goodlace a következő 18 hónapban nem számít áremelkedésre.

 

Cége készpénzállománya a platinaárak 9,9 százalékos csökkenése és a világ legnagyobb, Rustenburgban lévő platinabányája dolgozóinak munkabeszüntetése miatt zuhant 49 százalékkal, 230 millió dollárra. Ezzel párhuzamosan a johannesburgi székhelyű társaság 2018. februárban lejáró átváltható kötvényeinek hozama január közepére 7,7 százalékos rekordszintre ugrott.


„A cégnek változtatnia kell tervein, ha az árak a jelenlegi szinten maradnak” – véli Gavin Wood, az 1 milliárd dolláros vagyont, köztük Impala-kötvényeket kezelő Kagiso befektetési igazgatója, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy a bányásztársaság vagy visszafogja beruházásait vagy több pénzt von be a piacról.

A platina unciája (1 uncia=31,1035 gramm) hétfőn 1156 dolláron állt, ez 2009 júliusa óta a legalacsonyabb szint, melyről Goodlace szerint 2016 második feléig nem is rugaszkodhat el. Addigra a négy éves kínálathiány felemésztheti a World Platinum Investment Council által 2012-ben 4,1 millió unciára becsült platina készleteket.


A platinaárak 5 és fél nem látott alacsony szinten állnak

 

Forrás: www.pbase.com, Conclude Zrt.


Forrás: Bloomberg, InfoMine.com, Conclude Zrt.