Címlap Hírek Ritka érmék, mint az alacsony kamatok alternatívái

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Ritka érmék, mint az alacsony kamatok alternatívái
2015. március 11. szerda, 14:31

 

Conclude Daily Gold

Egy ritka ötdolláros aranyérme és egy unikális ezüst dollár egyenként 10 millió dollárt vagy még annál is többet érhet a májustól megrendezendő New York-i aukciókon. Noha az amerikai ritkaérme-piac már eddig is rekordokat döntögetett.

Az 1822-es Half Eagle ötdolláros darab. Forrás: Reuters, Conclude Zrt.

A ritka érmék amerikai piacának forgalma tavaly közel 536 millió dollárra rúgott. Az idén pedig a D. Brent Pogue kollekciónak köszönhetően még ennél is nagyobb lehet. A. Mack Pogue texasi ingatlanfejlesztő és fia, D. Brent által több mint 30 éven át gyűjtögetett kollekciót tartják a  legértékesebb, magánkézben lévő amerikai az amerikai arany és ezüst pénzek témakörében. Köztük van az az 1822-es Half Eagle öt-dolláros darab, melyből három létezik és az amerikai érmék királyának – angolul: „King of American Coins” – nevezett 1804-es Silver Dollar, ami az idén májustól induló New York-i aukciósorozat egyik legkeresettebb darabja lehet.


„E két érme 10 millió dollár körül kelhet el” – saccolja Brian Kendrella, a Stack’s Bowers Galleries ritkaérme és -valuta aukciósház elnöke, aminek bekövetkezte esetén megdőlne az 1794-es Silver Dollar 10 millió dolláros eladása által 2013-ban felállított rekord. A ritkaérmék tavalyi éve is kiváló volt, a művészeti és antikvitások mögött a gyűjtők számára a legértékesebb tárgyaknak bizonyultak.

Az érmeeladásokat ugyan alapvetően a gazdasági ciklusok befolyásolják, Kendrella szerint a befektetőket és a gyűjtőket a ritkaság, az egyediség, az érmék állapota és történelmi kapcsolódásaik is vonzzák.

Az USA-ban 5 milliárd dollár összértékben lehetnek ritka érmék – állítja a nonprofit Professional Numismatists Guild.

Walter Husak, egy nyugdíjas kaliforniai űrkutató-vállalkozó igazán tudhatja, mennyire jövedelmező az érmegyűjtés. Az 1793-1814 közötti évekből származó, 301 darab ritka pennys érméiből álló, több mint 13 év alatt felhalmozott gyűjteményén 2008-ban 10,7 millió dollárért adott túl, kétszer annyiért, mint amennyit fizetett értük. „Nem gondoltam volna, hogy ezek ennyit érnek” – vallotta be Husak, hozzátéve: meglehetősen sokan gyűjtenek érméket. S e tevékenység a rendkívül alacsony, sok helyütt már negatív kamatok miatt csak még vonzóbb lehet – véli Barry Stuppler, a Professional Numismatists Guild titkára. Az 52 éve a szakmában lévő Stuppler szerint az érmekereskedelemnek az internet is jelentős lökést adott, a világhálós adásvételek volumene exponenciálisan növekszik.

Miközben az illetékesek cégek – jelesül a floridai székhelyű Numismatic Guaranty Corporation – által kategorizált ritka, befektetési minőségű, osztályozott és hitelesített érmék iránti kereslet magas, a kínálat alacsony, ami a közgazdasági összefüggések alapján áremelkedéshez vezethet. „Különösen az arany- és ezüstérme-ritkaságok lehetnek egyre értékesebbek, márpedig a Pogue Collection pont ilyen” – állítja Stuppler.

Forrás: Reuters, Conclude Zrt.

Befektetési aranyérme adás-vételi árfolyamainkat a percenként frissülő webáruházunkban találja.

Ha személyesen, készpénzért szeretne venni, vagy eladni befektetési aranyérmét, kérjük fáradjon be irodánkba, ahol azonnal tud üzletet kötni.

Válogasson több száz féle arany és ezüst modern numizmatikai és ajándék érméink közül a Conclude érmeboltjából! Az érmék többsége készletről, akár bankkártyás fizetéssel a helyszínen is megvehető.