Címlap Hírek Jüanban denominált aranyfixinget indítana Sanghaj

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Jüanban denominált aranyfixinget indítana Sanghaj
2015. március 19. csütörtök, 15:14

 

Conclude Daily Gold

A sanghaji aranytőzsde az év vége felé megpróbálja elindítani a jüanban denominált aranykereskedést, alternatívát teremtve ezzel a londoni, dollár-elszámolású kereskedésnek.

Kínai ékszerüzletben. Forrás: China Daily, Conclude Zrt.

 

„A jüanban denominált aranyszekció nem versenyezni fog a dollárossal, csupán kiegészítője lesz annak, eggyel több választást kínálva a sárga nemesfémmel kereskedőknek” – fogalmazott óvatosan Xu Luode, a Shanghai Gold Exchange (SGE) vezetője, hozzátéve: az árak jüanban való kifejezését az teszi indokolttá, hogy ma már Kína adja a globális fizikaiarany-keresletének mintegy 40 százalékát.


A világ legnépesebb országa 2013 óta – az addigi első Indiát megelőzve – már a legnagyobb aranyfogyasztó, egyúttal a második legnagyobb termelője is a sárga nemesfémnek. A hivatalos aranyárakat jelenleg Londonban állapítják meg, naponta kétszer, ottani idő szerint délelőtt fél 11-kor és délután 3-kor, öt cég – a Bank of Nova Scotia, a Barclays, a HSBC, a Société Générale és a Deutsche Bank – telefonos konferenciabeszélgetése alapján. Ám, e mechanizmust manipuláció gyanújával már egy ideje vizsgálják a hatóságok, emiatt azt hamarosan egy olyan új rendszer válthatja fel, ahol az árak rögzítésébe a mostaninál több szereplőnek lesz beleszólása.

E bizalmi válságot próbálják a kínaiak kihasználni a jüan-denominált aranyfixing bevezetésével, ami a már most is ötödik legnagyobb forgalmú és már számos bank tartalékai között is szereplő kínai deviza globális használatát még népszerűbbé teheti – vélik elemzők.

„A sanghaji aranyfixing a kínai város szabadkereskedelmi zónáján belül működő SGE nemzetközi részlegének modelljét követheti, mely lehetővé teszi a külföldi befektetőknek és bankoknak, hogy jüanban kereskedjenek és fizessenek, a belföldiek számára viszont a jüan még nem teljesen konvertibilis” – állította Yang Fei, a Financial Information Technology Co Ltd. aranybefektetési elemzője.

Az SGE nemzetközi részlegén belül a kísérleti jelleggel elindított kínai (sanghaji) szabadkereskedelmi zónában eddig már mintegy 450 tonna aranyrúd cserélt gazdát, e tranzakciók értéke elérte a 110 milliárd jüant.

Az ázsiai birodalom nemesfém-piacának további liberalizálása, még több külföldi befektető bevonzása és a jüanpiac megnyitása érdekében az SGE korábban már több intézkedést is hozott, jelesül a külföldiek számára külön ezüst kontraktust alkotott és az aranyopciós kereskedés próbaüzemét is elindította. 

„A jüan potenciálisan helyettesítheti a dollárt az árupiaci termékek árának meghatározásában, miután Kína a regionális piacokról egyre inkább halad a nemzetközi piacok felé” – véli Jeremy East, a Standard Chartered Bank globális fémpiaci részlegének vezetője.

„A fizikaiarany-piacának liberalizálása felé tett kínai lépések sikere azon múlik, mennyire alakul ki aktív kereskedés és az hány piaci szereplőt vonz be” – állapította meg Albert Cheng, a World Gold Council távol-keleti részlegének ügyvezető igazgatója.


A kínai jüan árfolyama a 2009 októberében felfelé áttört 7000-es aranyuncia/jüan lélektani határral küzd. Ezúttal lefelé.

Kínai ékszerüzletben. Forrás: China Daily, Conclude Zrt.


Forrás: China Daily, Conclude Zrt.