Címlap Hírek Többmilliárd dolláros perrel fenyegetik a Barrickot

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Többmilliárd dolláros perrel fenyegetik a Barrickot
2015. március 26. csütörtök, 08:07

 

Conclude Daily Gold

Miközben a kanadai Barrick Gold azon fáradozik, hogy a globális eszközei egy részének kiárusításáért kapott pénzből csökkentse adósságait legalább 3 milliárd dollárral, a Pápua Új-Guineában lévő bányája miatt per indulhat ellene.

A Barrick Porgera bányája. Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.


Az ottani földbirtokosok csoportja múlt csütörtökön nyilatkozatot juttatott el a Barrickhoz (NYSE, TSX:ABX), és annak Barrick Niugini nevű leánycégéhez arról, hogy a Porgera aranybánya működése miatt helyrehozhatatlan társadalmi, gazdasági és környezeti károkat szenvedtek el. Az Igazságot a Porgeráért Alapítvány (angolul: Justice Foundation for Porgera) azt állítja, a földbirtokosok léte és megélhetése – mint fogalmaztak – „katasztrofálisan megváltozott” annak hatására, hogy a nyíltszíni bánya közel megduplázta kitermelését. Azzal vádolják a Barrick Niuginit, hogy megszegték a környezetvédelmi sztenderdekhez tartozó megállapodásokat, a helybelieket pedig számos régión kívüli munkással váltották le. Válasz e-mailjében a Barrick közölte, bár megvizsgálja az Alapítvány beadványát, nem hiszi, hogy azt érdemben el lehetne bírálni, miután Pápua Új-Guinea államügyésze 2013-ban, egy hasonló ügyben már számukra kedvező módon foglalt állást.

 


„A Porgera vegyesvállalat menedzsereként, a Barrick köteles konstruktív párbeszédet folytatni valamennyi érdekelttel. A bánya számos hivatalos csatornát tart fenn a földbirtokosok és más csoportok észrevételeire. Mindazonáltal a Barrick úgy ítéli meg, a Justice Alapítvány követeléseinek nincs jogi alapja.”

A tavaly 493 ezer uncia aranyat termelt Porgera egyike az Ausztráliában és annak térségében lévő bányáknak, melyeken a Barrick szeretne túladni. Értékét közel 100 millió dollárra becsülik.


Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.