Címlap Hírek WGC: Az arany egyre kevésbé esik az USA-dollár erősödésére

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: Az arany egyre kevésbé esik az USA-dollár erősödésére
2015. március 27. péntek, 12:36

 

Conclude Daily Gold

Az aranykereslet Keletre való áttevődése és az USA-dollár fő globális tartalékvaluta szerepének csökkenése miatt a sárga nemesfém a zöldhasú erősödése esetén kevésbé veszít az értékéből, mint amennyire felmegy az árfolyama, amikor a dollár leértékelődik, annak hatására, hogy ilyenkor a befektetők menedéket keresnek pénzeiknek – olvasható a World Gold Council legfrissebb elemzésében.

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


Az arany és a dollár általában egymással ellentétesen mozog. Ám e divergencia az utóbbi időben jelentősen megváltozott – hívta fel a figyelmet a World Gold Council (WGC) csütörtökön publikált elemzésében.

Sok befektető tévesen ítéli meg az arany és az amerikai kamatok viszonyát. Azt hiszik, hogy a Fed kamatemelése mindenképpen kedvezőtlen a sárga nemesfémnek. A WGC szerint azonban az egyéb tényezők – mindenekelőtt a gazdasági növekedés, ami gyakran az emelkedő kamatok velejárója – nagyobb hatással lehetnek az aranyárra. Ugyanakkor a sárga nemesfém akkor is jól jön egy portfolióban, amikor a piaci várakozás szerint a részvények és kötvények a következő években az előző évek átlagánál kevesebbet hozhatnak.


2014 eleje és 2015. március 20. között a dollár közel 20 százalékkal erősödött, míg az arany csak 1,2 százalékkal gyengült. Az arany mostanában dupla annyira szokott drágulni a dollár gyengülése esetén, mint amennyivel olcsóbbodik a zöldhasú erősödésekor. Míg például historikusan a dollárárfolyam csökkenésekor az arany árfolyama 14,9 százalékkal ment fel, addig, amikor a dollárárfolyam emelkedett, az arany csak 6,5 százalékot veszített értékéből.

Az arany mindössze 1,2%-ot gyengült, pedig az USA-dollár 20%-ot erősödött 2014 eleje óta Forrás: WGC

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


Az arany még dollárerősödés esetén is javítja egy diverzifikált portfolió teljesítményét

Egy 4 százalékos fizikai arany allokáció a 60 százalékban részvényekből és kötvényekből, 40 százalékban kockázatmentes eszközökből álló portfolió teljesítményét javítja, ha annak tulajdonosa a részvények és kötvények árfolyam-emelkedésére számít.

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.



Az USA-dollár és az arany kapcsolata átalakulóban van


A dollár befolyása csökkent az aranyra, miután az aranykereslet Keletre tevődik át és a világ a többvalutás rendszer felé tolódik el.


Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


2000 óta az USA-dollár aránya a világ tartalékai között csökkent:

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.



Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.