Címlap Hírek A lítium sztori, avagy mikor kéri meg a Tesla a Western Lithium kezét?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A lítium sztori, avagy mikor kéri meg a Tesla a Western Lithium kezét?
2015. május 26. kedd, 08:39

 

A legsikeresebb feltörekvő cégnek választották a Western Lithium (WLC) nevadai céget az amerikai OTC piacon. A cég részvény árfolyama egy év alatt közel 60%-ot emelkedett, míg napi forgalma megtöbbszöröződött, köszönhetően a cég körül ismét felforrósodó spekulációnak.

A Western Lithium sztorit leginkább a Tesla Gigafactory projektje fűti, hiszen a nevadai cég 11 millió tonnás föld alatti lítium készlete mindössze 350 kilométerre van a Tesla hamarosan induló lítium akkumulátorgyárától. A nevadai bánya -ha beindul- természetes partnere, felvásárlási célpontja lehet a Teslának.

A lítium „háromszög” az Andokban. Itt vannak a világ legnagyobb lítium készletei forrás: Talison

forrás: Talison; Chemetall; Seymour Pierce; Solactive AG; Conclude Zrt.

A világ lítium készletének 70%-a Dél-Amerikában található. Az Andok hegységben lévő kiszáradó sóstavi (brine) összletek a legkönnyebben kibányászható és legalacsonyabb önköltségű lítium források, ugyanakkor a bányászat helyén nagy környezeti károkat okoznak, ezért Bolíviában még el sem indult a kitermelés. A Western Lítium koncesszióján lévő 11 mio LCE lítium készletet csak Bolívia 47 mio LCE, Chile 37 mio LCE, és Észak-Karolina 14 mio LCE, és Kongó 12 mio LCE értékei haladják meg.

Flamingók az Andok láncai közt fekvő Atacama sivatagban. A zöld energiát szolgáló lítium bányászat veszélyezteti a védett területeket. fotó: Katie Lopez


forrás: Talison; Chemetall; Seymour Pierce; Solactive AG; Conclude Zrt.

A világ lítium tartalékai ország szerinti bontásban


forrás: Talison; Chemetall; Seymour Pierce; Solactive AG; Conclude Zrt.

A világ mind éhesebb a lítiumra, a felhasználás a jármű és hálózati akkumulátorok felfutása miatt akár évi 11%-kal is növekedhet, amivel a bányaipar nem egykönnyen fogja tudni a tempót tartani.  A kínaiak már léptek, másfél éve felvásárolták az amerikai Rockwood orra elől a legnagyobb ausztrál lítium bányatársaságot, a Talisont, majd mégis beengedték a Rockwoodot 49 %-kal a cégbe, akinek nemcsak ausztrál lítium-alumínium-szilikát kőzetben lévő, hanem az alacsony önköltségű chilei sóstavi (brine) portfóliója is nagyon vonzó volt a felvásárlóknak.  Tavaly pedig az Albemarle szerezte meg magát a Rockwoodot 6,2 milliárd dollárért. Így most 4 cég, az amerikai Albemarle, a szintén amerikai FMC, a chilei SQM, valamint a Talison-on keresztül a kínai Chengdu Tianqi uralja a világ lítium piacának 90%-át. Ezért a lítiumnak nincs is szabadpiaci ára, hanem jellemzően középtávú szerződésekkel tudják a felhasználók biztosítani lítium alapanyagukat.


A világ lítium fogyasztásának előrejelzése.
Jól látható, hogy az újratölthető elemeknek (rechargeable batteries) köszönhető a lítium felhasználás bővülése.


forrás: Talison; Chemetall; Seymour Pierce; Solactive AG; Conclude Zrt.

forrás: Roskill

A kínaiak egyébként rohamtempóban fejlesztik elektromos autóikat, a részben Warren Buffett cége által birtokolt BYD (a kínai cég neve: Build Your Dream) elektromos buszait már Budapesten is tesztelhette a BKV közönsége, és a BYD lítium-vasfoszfát akkumulátor gyára és hálózatba kötött energiatároló megoldásai már most konkurenciát jelentenek a Tesla napokban bejelentett óriás akkumulátorainak.


A lítium felhasználás növekedési szcenáriói a Chemetall szerint.
A HEV (hibrid autók), a PHEV (plug in hibridek pl. Chevy Volt, Ford Escape, BMWi8), és EV (Tesla, BYDe6, Nissan Leaf) autókba kerülő akkumulátoroknak nagy részük lesz a lítium felhasználás növekedésében.

forrás: Talison; Chemetall; Seymour Pierce; Solactive AG; Conclude Zrt.



Tehát az Elon Musk féle Gigafactory indulásával minden adott lenne, hogy a Western Lithium árfolyama az egekbe szökjön. Az előzetes megvalósíthatósági tanulmány szerint a WLC lítium projektjének nettó jelenértéke 550 millió dollárra rúghat, míg a cég értéke jelenleg csak 90 millió körül van. Igen ám, de a lítium gyár beindítása leghamarabb 2018-ra várható és a bányanyitási engedélyen kívül, még számos kérdés maradt nyitva. A lítium karbonát gyártás csak részben bányászati feladat, legalább ugyanilyen súllyal esik latba a vegyészeti technológia súlya is. A nagy kérdés, hogy a WLC képes lesz-e legalább 99,5% tisztaságú- elemgyártásra alkalmas minőségű- lítium gyártásra. A megvalósíthatósági tanulmány elfogadásához szükséges próbaüzem és feldolgozó Németországban van, és idén tavasszal diadalmasan jelentették be, hogy sikerült 99,8% tisztaságú lítiumot gyártani. A Western Lithium cégbe fektetők zsákbamacskája továbbá, hogy a cég igen alacsony, 0,4% lítiumtartalmú, ráadásul agyagos kőzetet lesz kénytelen bányászni. Az andoki lítium háromszögben dolgozó konkurensei viszont átlagosan 1,3% lítiumtartalmú, és könnyebben kinyerhető sóstavi lítium forrást termelhetnek. A WLC mégis igen optimista, mert azt állítják, hogy a melléktermékekkel (kálium-szulfát, nátrium- szulfát) együtt számított lítium karbonát egyenértékes (LCE) termék tonnájának önköltségét 1000 dollár alatt tudják tartani. Ha viszont önállóan számítják a lítium karbonát tonnájának önköltségét, az 3010 dollár/tonnának adódik, így a jelenlegi 6000 dollár/tonna körüli LCE ár bőven tartalmaz fedezetet.

A lítium-karbonát árak az újratölthető elemek korszaka óta növekszenek, az utóbbi években az árnövekedés egyelőre megállt, jelenleg (2015) is 6000 dollár környékén vannak.


forrás: Talison; Chemetall; Seymour Pierce; Solactive AG; Conclude Zrt.

A lítium ára nagyban függ a tisztaságától. Alapvető, hogy legalább az elem minőségű, 99,5% tisztaságot sikerüljön elérni. forrás: Seymour Pierce


forrás: Talison; Chemetall; Seymour Pierce; Solactive AG; Conclude Zrt.

Időközben a Tesla is elkezdte építeni a Gigafactoryt a nevadai Reno közelében és a WLC-nél is mind többen kopogtatnak, hogy szeretnének befektetni a cégbe. A WLC vezetője az aranybányász és vegyész tapasztattal és bőséges részvényopciókkal rendelkező Jay Chmelauskas a napokban írt alá szerződést amerikai kockázati tőke befektetőkkel 7 millió dolláros tőkeemelésről, ami ugyan a részvénypakett mintegy 10%-os hígulásával jár majd, mégis jó hír a többi részvényesnek, mert nincs gond a finanszírozással. A cég amúgy is ügyel arra, hogy egyelőre ne hitelből fejlődjön, és mindig legyen elegendő készpénze. Jelenleg valamivel több, mint 2 millió dollárjuk áll bankszámlán.

A WLC az elmúlt két évben a palaolaj/palagáz ipar számára is kifejlesztett egy agyagásványokon alapuló, Hectatone nevű termékcsaládot, amit a kőzetrepesztéses technológiát alkalmazó cégeknek tudnak eladni. Szerencsétlenségükre épp a termék debütálásakor az olaj ára mélyrepülésbe kezdett, ami a termék értékesítését nagyban hátráltatja.

Elon Musk 2015 május elsejei frenetikus hatású sajtótájékoztatója a gigantikus akkumulátorgyárak építéséről, hirtelen megmozgatta a WLC árfolyamát is. Azonban a Western Lítium menedzsmentjének még nagyon sokat kell dolgoznia azon, hogy a WLC megszerezze az engedélyeket és profitábilis lítium bányát tudjon nyitni Nevadában. Márpedig eddig a pillanatig nem lehet számítani a TESLA ajánlattételére.

A WLC részvényei kanadai dollárban a Torontói tőzsdén, míg USA dollárban az amerikai OTC piactéren (OTCQX) forognak.


A Western Lítium árfolyama az amerikai OTCQX piacon 2009-2015.


forrás: Talison; Chemetall; Seymour Pierce; Solactive AG; Conclude Zrt.


Aki soknak érzi a Western Lithium körüli bizonytalanságot, de a lithium sztoriról nem szeretne lemaradni, az választhatja a sokkal kisebb kockázatú LIT etf-et, mely a Nasdaq-on forog. A papír passzív portfólió kezelésű etf, az indexgyáros Solactive AG által létrehozott lítium indexet követi.

 

A Solactive AG lítium indexében szereplő főbb papírok 2015 májusában. forrás: Solactive AG


forrás: Talison; Chemetall; Seymour Pierce; Solactive AG; Conclude Zrt.

A Solactive AG lítium indexének teljesítménye 2009-2015. Ezt az indexet követi a LIT etf. A papír erős bázisról indulhat el felfelé. forrás: Solactive AG

 

forrás: Talison; Chemetall; Seymour Pierce; Solactive AG; Conclude Zrt.

 

 A cikk rövidített változatát a Figyelő 20150604-én megjelent cikke tette közzé, olvasható itt.