Címlap Hírek Meddig tart a zéró kamat korszak?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Meddig tart a zéró kamat korszak?
2009. december 19. szombat, 11:16

A világ legnagyobb kötvényalapjának, a Total Return Fund-nak a kezelője, Bill Gross drasztikusan csökkentette az államkötvények részarányát a portfólión belül, miközben az októberi negatív készpénzarányt novemberre plusz 7 százalékra emelte. Csak 2008. szeptemberében, a Lehman csődjekor fordult elő ilyen mértékű váltás. Vélhetően azért mozdult el az államkötvények felől a készpénz irányába Bill Gross, mert jövőre az amerikai gazdaság növekedése kamatemelésre sarkallhatja a Fed-et és így készül fel erre döntéseivel.

A Pimco vezére, Bill Gross a saját kezelésű alapjánál csökkentette az államkötvények részarányát, miközben a felszabaduló pénzeket készpénz jellegű eszközökben helyezte ki. A lépés érdekessége, hogy a Lehman 2008. szeptemberi bedőlése óta nem került sor ilyen jellegű megmozdulásra - írja a BusinessWeek.

A 199.4 milliárd dolláros vagyont kezelő Total Return Fund októberben még -7 százalékos készpénzaránnyal rendelkezett, miközben ez a helyzet novemberre +7 százalékra változott. Az alap negatív pozícióját az eredményezheti, hogy az alap derivatív- és határidős terméket vásárolt, illetve a piac esésére játszva short pozíciókat épített ki.

A Pimco adatai szerint a Total Return Fund államkötvény aránya az októberi 63 százalékról 51 százalékra csökkent, Bill Gross pedig azért csökkenthette mindössze egy hónap alatt ilyen mértékben az államkötvények részarányát, mivel gyakorlatilag biztos, hogy a jövő évi amerikai gazdasági növekedés elegendő lesz ahhoz, hogy a Fed az alapkamatot emelje.

A Bloomberg felmérése szerint egy éven belül az amerikai jegybanki alapkamat a mostani nulla közeli szintekről 0.75 százalékra emelkedhet, ennek megfelelően pedig a kötvényhozamoknak is emelkedniük kell a jövőben. A 10 éves amerikai államkötvény referenciahozama 3.5 százalék körül található most, a Bloomberg felmérése szerint pedig jövő év végére 4 százalék fölé is emelkedhetnek a hozamok.

Forrás: portfolio.hu