Címlap Hírek Tőzsdék és arany délnek? Hogyan védekezhetünk?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Tőzsdék és arany délnek? Hogyan védekezhetünk?
2010. január 23. szombat, 08:48

Január 13-án jelent meg a Casey Research prognózisa a közeljövő részvénypiaci és aranypiaci kilátásait illetően. Az azóta elkezdődött folyamatok az előrejelzés helyességét látszanak igazolni. Ime a Casey Research gondolatai:

Doug Casey ismét egy figyelemfelkeltő prognózissal állt elő. Meglátása szerint az amerikai tőzsde esése várható a közeljövőben.
Bár ma egészen más helyzet áll fenn, mint a 2008-as krach idején, mindenképpen érdemes végiggondolni egy komolyabb korrekció következményeit és az ebből adódó befektetési lehetőségeket.
David Galland a Casey Research ügyvezető igazgatója szerint elemzői csoportjuk tagjai körében az amerikai részvénypiac megítélése elég ambivalens képet mutat. Ha ugyanis kizárólag a hagyományos pénzügyi mutatókat tekintjük, mint például a P/E (Részvény árfolyam/nyereség) arányt, vagy az osztalékhozamot, az értékpapír piac nem különösen túlértékelt. Az elemző szerint azonban aggodalomra adhat okot, hogy a P/E arány az utóbbi évben mért nagymértékű javulása főképp a munkaerő és más költségek számottevő csökkentésének az eredménye. A legtöbb esetben a mutató javulása tehát nem a növekvő árbevételnek köszönhető. A nagy költségcsökkentő intézkedések lezárultával, a következő negyedéves jelentések még okozhatnak nem kívánt meglepetéseket az elemző szerint.
Amennyiben Doug Casey prognózisa valósággá válik, David Galland szerint a következőkkel kell számolnunk:

  • Az arany és az ezüst ára esni fog. Egy rövid időre ismét deflációs periódus köszönt majd be, mely az állóeszköz piac számára kedvezőtlen, ezért eladásra kell majd számítani, ám az elemző szerint ez az időszak nem lesz sem hosszú, sem túlzottan meghatározó.
  • A dollár megerősödik, majd esésnek indul. Az elemző úgy látja, az amerikai politikusok újraválasztásuk érdekében, a novemberi választások előtt, pénzmennyiség növelő intézkedésekben látják majd a megoldást a gazdasági helyzet további romlásának megakadályozására. Így míg a befektetők a kockázatos portfóliójukat átcsoportosítják majd a „biztos” befektetésekbe, mely a dollárt erősíti, az összeomlást követő monetáris intézkedések, vagyis a pénzcsapok nyitva hagyása, ellenkező hatást gyakorol majd a valutára.
  • Jelenleg az arany részvények viszonylag erős esése várható. Azonban a kormányzati kiadásnövelő programok új hulláma következtében a dollárra nehezedő további nyomás a  nemesfémek árfolyamát gyorsan helyrebillenti majd és azok újra jelentős emelkedésnek indulnak. Az elemző meggyőződése, hogy az amerikai gazdaság középtávon súlyos inflációval fog szembenézni.

Mit érdemes tenni? David Galland a következő tanácsokat fogalmazza meg:

Azok számára, akiknek portfóliójában a nemesfém részvények részaránya meghaladja a 25 %-ot, tanácsos lazítani a mértéken, bizonyos összeget készpénzzé tenni és felkészülten várni a részvények visszavásárlásának lehetőségét, ha bekövetkezik egy komoly visszaesés. Ami a papír arany konstrukciókat illeti, az arany befektetési jegyek, ETF-ek ideiglenes készpénzre váltása, majd a megfelelő pillanatban az olcsó áron való visszavásárlása a szakember szerint kifizetődő lehet. Ám a fizikai arannyal rendelkezők számára nem javasolja a készpénzre váltást, majd újbóli visszavásárlást a túl magas határköltség miatt.
David Galland megállapítása szerint egy tőzsdekrach esetén nagyobb kockázat az, ha nem tartunk aranyat, mint az ha most ki kell „ülnünk“ egy átmeneti korrekciót.

forrás: Casey Research