Címlap Hírek 7 százalékot rakétázott az arany a FED-ülés óta!

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
7 százalékot rakétázott az arany a FED-ülés óta!
2015. október 16. péntek, 11:51

 

Conclude Daily Gold

Kitörni látszik az arany az évek óta tartó lefelé tartó trendből, határidős árfolyama közel négy hónapja nem látott szintre emelkedett, megközelítve az 1200 dolláros lélektani határt. Az amerikai adatokból és az USA-jegybank szerepét betöltő FED jelzéseiből ugyanis a piac arra következtet, hogy esetleg mégis elmarad a FED által beígért kamatemelés.

Forrás: financesonline.com, Conclude Zrt.

Az amerikai termelői árindex (PPI) szeptemberben 0,5 százalékkal csökkent az előző havihoz képest, nagyobb mértékben, mint amennyire (-0,2 százalék) az elemzők számítottak, az egy évvel korábbihoz képest viszont 1,1 százalékkal volt alacsonyabb. A szeptemberi volt a nyolcadik hónap, amikor egymást követően csökkent az éves termelői árindex. Az üzleti beszerzések, valamint az, hogy a foglalkoztatottsági számok is a vártnál gyengébbek lettek azt jelzik, hogy még mindig nem olyan erőteljes a gazdaság, hogy kamatemelésbe kezdhetne a FED. Csak a kiskereskedelmi eladások javultak, de a 2,4 százalékos éves növekedés nem tekinhető robosztusnak.

 


Az arany pénteken reggel mintegy 7 százalékkal ért többet, 1181 dollárt, mint a kamat változatlanul hagyásáról döntő szeptemberi FED-ülés előtt. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény utoljára 2006 júniusában vezetett be monetáris szigorítást, de a szeptemberi ülés múlt héten közzétett jegyzőkönyvéből arra lehet következtetni, hogy az amerikai gazdaság növekedése az évtized hátralévő részében el fog maradni a történelmi átlagtól.


Emelkedő trendben az arany

Forrás: financesonline.com, Conclude Zrt.


Forrás: Business Insider

A dollár és az arany egymással teljesen ellentétesen szokott mozogni, és a zöldhasú gyengült az USA főbb kereskedelmi partnereinek valutáival szemben. Az árfolyamfedezeti alapok nettó pozíciói több mint a duplájára nőttek, a közel 5 millió uncia április óta nem látott magas érték. A spekulánsok is csökkentették az árfolyamesésre játszó, short pozícióikat, 7 millió unciára, ami júliusban még több mint 11 millió unciás volt.

Drágulással válaszoltak az aranybányászati részvények a sárga nemesfém erősödésére, a világ legnagyobb termelője, a Barrick Gold vezetésével, mely papírjainak árfolyama 9 százalékkal ment feljebb a New York-i tőzsdén, aminek következtében a torontói székhelyű társaság már 38 százalékkal ér többet, mint szeptemberben.


Forrás: Mining.com, Bloomberg, Business Insider, Conclude Zrt.