Címlap Hírek Mélyben a világpiaci kávéárak a brazíliai esőzések miatt

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Mélyben a világpiaci kávéárak a brazíliai esőzések miatt
2015. október 22. csütörtök, 09:46

 


Conclude Daily Gold


Az Arabica típusú kávé határidős árfolyama hét hónapja nem látott mértékben zuhant arra, hogy a brazíliai esőzések megállíthatják a világ első számú kávétermelő országa termésének csökkenését. Magyarországon szeptemberben még éves csúcson voltak a kávé-átlagárak.

Forrás: www.wsj.com, Conclude Zrt.

 

A két kávéfajta, a Robuszta és az  Arabica közül ízletesebb, különlegesebb Arabica fontjának decemberi szállítására már 122,85 centen is lehetett üzletet kötni New Yorkban a napokban, közel 6 százalékkal olcsóbban a korábbinál – ilyen alacsony utoljára március elején volt a határidős árfolyam. Így reagált a piac a Somar nevű meteorológiai cég előrejelzésére, miszerint a Brazília legnagyobb kávétermesztő államában, Minas Gerais-ban nagyobb esőzések várhatók, amelyek enyhíthetik azokat az aggodalmakat, hogy a nedvesség hiánya gátolja a kávécserjék virágzását, illetve a virágok nem olyan minőségűek, hogy azokból jobb minőségű kávészemek kifejlődjenek. „Egy csapásra nem oldódik meg a probléma, de a 19 milliméteres esőzések azért valamelyest javítanak a helyzeten” – mutatott rá Jack Scoville, az amerikai Price Futures üzletkötője.


Scoville nem érti a heves piaci reakciót, hiszen a  fundamentumok nem változtak. Ugyanezen a véleményen van a Rabobank londoni részlegének vezető árupiaci elemzője, Carlos Mera, emlékeztetve, hogy több más időjárás-előrejelző szárazságot prognosztizál Brazíliában. Az amerikai székhelyű MDA meteorológiai szolgálat szerint ugyan zivatarok érhetik a dél-amerikai ország déli részét, egyúttal azt sugallta, a szárazság és a hőség október végéig kitarthat Minas Gerais-ban. Márpedig ez azzal járhat, hogy a virágzás elmaradása, vagy nem megfelelő minősége miatti kínálatcsökkenés hatására az árak ismét elkezdhetnek emelkedni.


Több mint fél éve nem látott alacsony szinten a világpiaci kávéárak

Forrás: Agrimoney.com, Conclude Zrt.

 

E napokban azonban még nyomás alatt tartja a brazíliai kávéárakat a gyenge real is, ami 1 százalékot gyengült a dollárral szemben, márpedig a brazil eszközök nagy részét a zöldhasúban tartják nyilván. További árcsökkentő tényező, hogy Kolumbia lejjebb vitte azokat a követelményeket, melyek alapján kiválasztják, milyen kávébabok alkalmasak az exportra. Ez különösen az El Nino jelenség keltette szárazság idején segített a világpiaci kávéigényeket kielégíteni. 

Magyarországon a 250 grammos kiszerelésű őrölt kávé csomagjának átlagára hónapok óta egy szűk sávban mozog, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szeptemberben 644 forint volt, csakúgy, mint februárban, miközben tavaly októberben és novemberben még 620 forinton állt.


Forrás: Agrimoney.com, Conclude Zrt.