Címlap Hírek Mennyi olajunk lesz?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Mennyi olajunk lesz?
2010. január 30. szombat, 16:49

Az energiaiparra szakosodott weblap szerint a közelmúltban napvilágot látott IEA (International Energy Agency) tanulmány túl optimistán ítéli meg az olajbányászati kapacitás bővülési lehetőségeit. A közelmúltban közzétett jelentés szerint 2030-ra napi 105 millió hordó olajat lesz képes kitermelni az olajipar, szemben a jelenlegi 85 millió hordóval. Számos szakember éppen ellenkezőleg ítéli meg a helyzetet. Az amerikai Energia Hivatal (US Department of Energy) éves előrejelzésében 2010-ben több olajat fogunk felhasználni, mint amennyit kitermelünk.

Az ábrán piros oszlop jelöli a várható olajfelhasználási igényt, míg a kék oszlop -az olajkitermelés- láthatóan nem tud lépést tartani a felhasználással. 

 az olaj napi kitermelésének (miillió hordó) alakulása az iea és az uppsalai egyetem előrejelzései szerint

 A másik ábra az IEA prognózisát mutatja, amellyel szembe helyezkedik Kjell Aleklett az Uppsalai Egyetem professzora. Az IEA ábrája szerint a jelenlegi termelés alatt álló és ismert lelőhelyek mellett igen jelentős lelőhelyeket fognak még feltárni a jövőben (lila ábra) és az un. nem hagyományos olajlelőhelyek (non-conventional oil) kapacitása is jelentősen bővülni fog (az ábrán narancssárga szín jelöli). Aleklett professzor szerint az IEA túl rózsás képet fest az olajellátás jövéjéről és szerinte épp ellenkezőleg, a bővülés helyett napi 10 millió hordós kapacitás szűkülés várható.

Egy dolog biztosnak látszik: amint a világgazdaság növekedési pályára áll, az olaj ára ismét "rakétázni" fog.

 

forrás: oilprice.com