Címlap Hírek Marianne és Vreneli szépséges arany kisasszonyok

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Marianne és Vreneli szépséges arany kisasszonyok
2010. február 03. szerda, 00:00

Két szép arany érmét mutatunk be, melyeket ugyan manapság már nem vernek, viszont egykor olyan nagy mennyiségben kerültek hivatalos fizetőeszközként forgalomba, hogy még ma is biztos másodpiaccal rendelkező "bullion coin" jellegű érmének számítanak.

A Vreneli a világ egyik legnépszerűbb érméje. Másképpen "Swiss Miss"-nek is becézik. A 20 frankos névértékű érme a Napóleon arannyal azonos paraméterekkel rendelkezik. A Vreneli a világ egyik legnépszerűbb érméje. Másképpen "Swiss Miss"-nek is becézik. A 20 frankos névértékű érme a Napóleon arannyal azonos paraméterekkel rendelkezik. A Latin Éremunió ideje alatt (1865-1927) a pénzunióban résztvevő országokban mindenütt egységesen ezt a minőséget verték. Maga a standard még a Bonaparte Napóleon által bevezetett aranyérmét vette alapul: átmérő: 21 mm, súly: 6,4516 gram, 90% aranytartalom mellett. A Latin Éremunió szerinti standard éppen Svájcban tartott legtovább, ott még 1949-ben is vertek ilyen érméket. A Vreneliből összesen mintegy 60 millió darabot bocsátottak ki kb. 340 tonna színarany tartalom mellett. Csak találgatni lehet, hogy ebből a hatalmas mennyiségből vajon mennyi van ma is érme formájában és mennyit olvasztottak már át, viszont a forgalomban lévő mennyiség elég nagy ahhoz, hogy a világ számos helyén és különösen Svájcban naponta kereskedjenek vele. A Vrenelli nagyobb testvére a 100 frankos névértékű viszont nagyértékű ritkaság, mivel mindössze 5000 darabot vertek belőle 1925-ben. Az érme elülső oldalán a Helvetia felirat, alatta a svájci hegyek és az előtérben a Svájcot allegórizáló nőalak láthatő, szépen befont hajjal, és a vállán havasi gyopárból készített koszorúval. A modell valószínűleg egy Franciska Engli (Francoise Engli) névre hallgató hölgy volt, míg a tervező a Neuchatel-ből származó Fritz Landry. Az érmét 1897-től 1947-ig verték, tehát a megmintázott hölgy kb. 140 éves volna, ha még élne. Ez az aranyérme is befektetési aranyként áfa mentesen adható-vehető (lsd. aranyvásárlás a Conclude-nál).

A Vrenelli nagyobb testvére a 100 frankos névértékű viszont nagyértékű ritkaság, mivel mindössze 5000 darabot vertek belőle 1925-ben. Az érme elülső oldalán a Helvetia felirat, alatta a svájci hegyek és az előtérben a Svájcot allegórizáló nőalak láthatő, szépen befont hajjal, és a vállán havasi gyopárból készített koszorúval

 

A másik bemutatásra kerülő érme a francia 20 frankos, mely a Napóleon óta tartó 20 frankos sor záró tagja. Ez a Napóleon-arany típusú érme ugyancsak a Latin Éremunió standardja szerint készült és mintegy 750 tonna színarany került be általa a fizetési forgalomba.  Az érmesort 1899-től 1914-ig verték, 1906-ig "DIEU PROTEGE LA FRANCE" (Isten óvja Franciaországot), míg 1906-1914között "LIBERTE EGALITE FRATERNITE" (Szabadság Egyenlőség Testvériség) szerepelt az érmék peremén. 1906-ban mindkét perem felirattal vertek érméket. Az érme színén szintén egy szép ifjú hölgy látható, aki Marianne-t a szabadságszerető Franciaország szimbólumát ábrázolja. Az érme másik oldalán a gall kakas látható. Ezért ezt az érmét az angol nyelvű oldalakon inkább "Rooster" (kakas) név alatt találjuk.  

 

Ezen "régi bullion coin"érmék különlegessége, hogy krízishelyzetekben, mint amilyen a 2008-as év vége is volt, a érmék prémium tartalma jelentősen megnő. Ez főképp azért van így, mert Franciaországban ma is ezen érmék számítanak az egyik legjobb "vésztartaléknak". Az érméket keresse a Conclude webáruházában.

 

A Vreneli 20 frankos aranyérme kibocsátási sora, 1897-1949, forrás:wikipédia és taxfreegold

A francia Marianne 20 frankos aranyérme kibocsátási sora, verési évszám: 1899-1914, névérték, kibocsátási darabszám, kibocsátás színarany kg-ban, táblázat.

 

forrás: Conclude Arany Hírek