Címlap Hírek WGC: az arany kereslete stagnált, kínálata csökkent 2015-ben, 2016 viszont más lesz

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: az arany kereslete stagnált, kínálata csökkent 2015-ben, 2016 viszont más lesz
2016. február 11. csütörtök, 11:04

 

Conclude Daily Gold

A 4214 tonnás 2015-ös aranykereslet gyakorlatilag megegyezett a tavalyival – állapította meg a World Gold Council (WGC) a ma reggel közzétett legfrissebb jelentésében. Ez a központi bankok, valamint Kína és India második félévi vásárlásainak köszönhető. Az alacsony harmadik negyedéves árakat különösen a lakosság használta ki aranyrudak és -érmék vételére – elsősorban Kínában és Európában, de az Egyesült Államokban is.

 

 

Forrás: luxurysafes.me, Conclude Zrt.

 

A globális befektetési aranykereslet 2015-ben 8 százalékkal volt magasabb, 878 tonna az előző évinél.


Az aranykereslet tonnában…

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

…és millió dollárban

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


Lassult a tőzsdén jegyzett befektetési alapokból (ETF-k) való tőkekiáramlás, az tavaly 133 tonnára rúgott, szemben a 2014-es 185 tonnával. Ehhez nagymértékben hozzájárult, hogy a kulcs régiók a negyedik negyedévben két számjegyű növekedést értek el.

Kevesebb tőke hagyta el az ETF-ket 2015-ben, mint egy évvel korábban

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az ékszervásárlások 2415 tonnás elmúlt évi értéke 3 százalékkal maradt el a 2014-estől, ám e szegmensben is fordulatot hozott az év második fele. Olyannyira, hogy 11 éve nem adtak el annyi ékszert, mint 2015. július-december között.

Az erős második félévi kereslet kompenzálta a gyengébb első félévet

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

A tavalyi év azonos időszakáéval megegyező 671 tonnás negyedik negyedéves ékszerforgalom alapvetően az indiai fesztivál szezon idején hagyományosan élénk keresletnek köszönhető, a 173 tonnás ékszer- és a 60 tonnás befektetési célú eladások 6 százalékkal voltak magasabbak 2014 utolsó három hónapjáénál. Kínában pedig a hosszabb időn át szárnyaló gazdaság lassulása miatti fogyasztói elbizonytalanodás és a jüan gyengülése miatt fordultak sokan a sárga nemesfémhez, a befektetők 25 százalékkal többet, 48 tonnát vettek a negyedik negyedévben, mint egy évvel korábban. A világ két legnépesebb országa amúgy is dominálta az aranypiacot, Kína 985 tonnás és India 849 tonnás – az előző évit 2, illetve 1 százalékkal meghaladó – vételei a globális kereslet 45 százalékát adták.

A központi bankok aranyvételei, ha hajszállal is, de meghaladták a tavalyit, miután azok immár 20 egymást követő negyedévben nagyobbak az eladásaiknál. Tartalékaik 588 tonnás növekedése annak tudható be, hogy a rekordmélységbe zuhant olajárak és a világgazdaságba vetett bizalom csökkenése miatt nagyobb késztetést éreznek tartalékaik diverzifikálására. Ezek negyedik negyedévi, 167 tonnás gyarapítása 25 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.


Immár öt éve folyamatosan növelik aranytartalékaikat a központi bankok

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


„Az aranykereslet stagnálása visszatükrözi, hogy egy olyan mozgalmas éven vagyunk túl, melyben a világgazdaság és a tőkepiacok megtorpantak, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kilenc és fél év után először emelt kamatot, az olajárak zuhantak” – értékelt Alistair Hewitt, a WGC piackutató részlegének vezetője. Mindezek hatására a sárga nemesfém 2015-ben betöltötte a klasszikus menedék funkcióját.

Az aranykínálat 4 százalékkal volt alacsonyabb, 4258 tonna 2015-ben, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy az újrahasznosítás sok éve nem látott szintre esett, míg a kitermelés 2008 óta először mutatott visszaesést. Az aranyárak esése miatti kényszerű költségcsökkentések, bányabezárások és a kitermelési projektek elhalasztása a negyedik negyedévben éreztették hatásukat, emiatt a bányászat visszaesett, amire a válság hét évvel ezelőtti kitörése óta nem volt példa. A 2015. október-december közötti 1037 tonnás aranybányászat 10 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának 1152 tonnás mennyiségétől.


A tavalyinál 2007-ben voltak kisebbek az újrahasznosítások

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az éves aranykitermelés ugyan nőtt, de a 2008-as válság kitörése óta nem volt ilyen alacsony szintű a változás

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

Az éves WGC-jelentés főbb megállapításai:


Az összkereslet 4212 tonna volt, csaknem ugyanannyi, mint 2014-ben (4226 tonna).

A fogyasztói kereslet 3427 tonnát ért el, 2 százalékkal alacsonyabb szintet, mint tavaly (3481 tonna).

A globális befektetési kereslet 878 tonnás lett, 8 százalékkal magasabb az előző évinél (815 tonna).

A globális ékszerkereslet 3 százalékkal, 2415 tonnára esett a 2014-es 2481 tonnáról.

A központi bankok keresletének 588 tonnás értéke gyakorlatilag megegyezett a tavalyival (584 tonna).

A technológiai szektor igényei 5 százalékkal mérséklődtek, 331 tonnára 2014-hez képest (346 tonna).

Az összkínálat 4 százalékkal, 4258 tonnára csökkent az egy évvel korábbi 4414 tonnáról, a teljes kitermelés 3165 tonnás mennyisége 2 százalékkal volt alacsonyabb a 2014-esnél (3244 tonna).

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

Ami a 2016-os kilátásokat illeti, Hewitt várakozásai szerint a fizikai arany vételét a központi bankok kereslete és az indiai, kínai lakosság ékszer-, rúd- és érmevásárlásai fűthetik.

Az idei évben eddig regisztrált befektetési aranykereslet erősebb, mint valaha. A tőkepiacok megingása ugyanis mindig kedvez a sárga nemesfémnek.


Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.