Címlap Hírek Hiába bukott már eddig is 1400 milliárd dollárt a bányaipar, még csak most jöhet a neheze

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Hiába bukott már eddig is 1400 milliárd dollárt a bányaipar, még csak most jöhet a neheze
2016. február 22. hétfő, 10:26

 

Conclude Daily Gold

Az alacsony nyersanyagárak miatt már elszenvedett, illetve még csak potenciális veszteségek egyre több bányaipari céget arra kényszerítenek, hogy megváljanak eszközeiktől, érdekeltségeiktől, melyekre olyan magántőkés csoportok csaphatnak le, mint a BlackRock.

Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.

Az idei még az előzőeknél is rosszabb év lesz, miután az árak még lejjebb mehetnek – vetítette előre a múlt heti fokvárosi konferencián Mark Cutifani, az Anglo American vezérigazgatója több mint hatezer csúcsvezető, bankár, bróker, elemző, bányász és újságíró előtt. Azóta, hogy az ausztrál 33 hónapja átvette a cég irányítását, annak bevételei havonta átlagban 350 millió dollárral estek.  Nincs könnyű helyzetben Tom Albanese, a Vedanta Resources vezérigazgatója sem, aki – a többi versenytárshoz hasonlóan – arra koncentrál, hogy tudják fizetni az adósságukat.



Az iparág számára a fő kihívást az jelenti, hogy a vasérctől a rézig valamennyi árupiaci szegmensben bőség van, aminek elsősorban az az oka, hogy a kínai gazdaság lassulása miatt az ázsiai ország fémek iránti kereslete csökkent, ez vezetett túlkínálathoz.

 

E helyzetben az arany tartja a lelket a bányászokban, ez lehet ugyanis az idei év legjobban teljesítő árupiaci terméke. Tény, hogy menedékeszköz-szerepe a sárga nemesfémet ellenállóvá teszi az ipari fémeket és a tömegtermékeket sújtó piaci erőkkel szemben. Emiatt növekedhet a kereslet az arany és az aranybányászati részvények iránt – véli Mark Bristow, annak a Randgold Resourcesnak a vezérigazgatója, mely részvényei az idén már 40 százalékkal drágultak. Az alacsony árak miatt az aranybányász vállalatok új üzleti lehetőségek után kutatnak – mutatott rá Neil Froneman, a Sibanye vezérigazgatója, aki szerint 15-20 évenként adódik olyan kedvező alkalom a felvásárlásokra és egyesülésekre, mint most.

 

A többi nyersanyag szektor viszont tovább szenved: az alacsony árak arra kényszerítik a legnagyobb termelőket, hogy az alacsonyabb minőségű bányáikat és olvasztóüzemeiket bezárják. Az Anglo American például már eszközei nagyjából felén túladott, s a dél-afrikai ásványügyi miniszter szerint hamarosan erre a sorsra juthatnak az ország széneszközei is.

 

Forrás: Mineweb, Bloomberg, Conclude Zrt.