Címlap Hírek Alacsonyan maradt árak mellett tovább nő a világ kávéfogyasztása

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Alacsonyan maradt árak mellett tovább nő a világ kávéfogyasztása
2016. március 22. kedd, 15:36

 

Conclude Daily Gold

Valamelyest stabilizálódott a világ kávépiaca februárban. Az árak még mindig rendkívül alacsony szinten vannak, miután a 2016/17-es brazil szezonra magasak a terméskilátások. Mindenesetre a kávéimportőr országok készletei bőségesen fel vannak töltve, így egyelőre nem adnak okot a kínálattal kapcsolatos aggodalomra. A nemzetközi kávészövetség, az International Coffee Organization (ICO) becslése szerint a világ kávéfogyasztása 152,1 millió zsákot tehetett ki 2015-ben, szemben a 2014. évi 150,3 millióval.

Forrás: plus.google.com, Conclude Zrt.

A nemzetközi kávészövetség által számított februári, 111,75 centes fontonkénti (1 font=0,4356 kilogramm) átlagár (ICO kompozit indikátor) 0,8 százalékkal magasabb volt a januárinál.


Két éve volt utoljára ilyen olcsó a kávé

Forrás: International Coffee Organization, Conclude Zrt.


Miközben az arabica-csoport mindhárom mutatója magasabb volt az előző havinál, a robusztáé immár négy hónapja esik, s februárban már 2010 májusa óta nem látott szintet ért el

Forrás: International Coffee Organization, Conclude Zrt.


A New York-i és a londoni tőzsdei árak közötti arbitrázs alapvetően nem változott januárhoz képest.

Beállni látszik a New York-i és a londoni határidős tőzsdei árak közötti arbitrázs

Forrás: International Coffee Organization, Conclude Zrt.


A 9 millió zsákos januári kávéexport csak 0,8 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakáénál, az októberben kezdődött mostani szezon első négy hónapjában viszont 1,7 százalékkal volt magasabb, 35,9 millió zsák. Ugyanakkor a brazíliai kivitel elkezdett lassulni, a januári szállítások 10,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami a készletek jelentős csökkenését vetíti előre, igaz, azok még így is magasak maradhatnak. Különösen, hogy a vietnami kávéexport 10,1 százalékkal, 2,3 millió zsákra emelkedett, miközben Kolumbia kivitele is magas, 5,3 millió zsákos szinten marad, az első háromhavi termésének köszönhetően.

Egyre több jelentés szól arról, hogy az El Nino természeti jelenség által okozott szárazság miatt Vietnam, Indonézia és Kolumbia kávétermesztése a következő hónapokban mérséklődhet, ezt azonban ellensúlyozhatja Brazília és Közép-Amerika növekvő termelése.

Ráadásul, a kávéimportőr országok készletei is bőségesek. Az európai iparági szövetség, az European Coffee Federation adatai szerint a zöldkávé-készletek 2015 decemberében 11,9 millió zsáknyira emelkedtek, az egy évvel korábbi 11,5 milliósról, míg a US Green Coffee Association ugyancsak gyarapodást jelentett (5,5 millió zsákról 5,8 millióra). Mindezek következtében a kávé pörkölőknek nem kell aggódniuk az esetleges rövid távú kínálat szűkétől.

A világ kávéfogyasztása exportőr és –importőr országok szerint 2012-2015

Forrás: International Coffee Organization, Conclude Zrt.


Az ICO előzetes adatai szerint a világ tavalyi kávéfogyasztása 152,1 millió zsák lett, a 2014-es 150,3 millióval szemben, igaz, ez szerényebb növekedés az előző évekéhez képest. Az éves átlagos növekedés az elmúlt négy évben 2 százalék körül maradt. A világ legnagyobb kávéfogyasztó térségének számító Európai Unió kereslete 2015-ben 42 millió zsák volt. 2012 óta évente átlagban mindössze 0,8 százalékkal több élénkítő italra volt igény az EU-ban. Az USA-ban viszont évente 3,2 százalékkal több kávét isznak, tavaly mintegy 24,4 millió zsáknyit. Japán kereslete is folyamatosan, évente 2,4 százalékkal növekszik, s 2015-re elérte a 7,6 millió zsákot. Összességében az importőr országok kávéfogyasztása 104,9 millió zsák lehetett tavaly.

A kávéexportőr országok kereslete már az elmúlt években is dinamikusabban nőtt, s e trend 2015-ben is folytatódott. A brazilok kávé fogyasztásának éves átlagos növekedése ugyan 0,5 százalékra lassult, de annak 20,5 millió zsákos tavalyi szintje még így is viszonylag magas szintű. A legutóbbi növekedés döntő részét Ázsia adta: Indonézia, a Fülöp-szigetek, India és Thaiföld fogyasztása tavaly 4,5-9 százalék között emelkedett, az utóbbi négy év átlagos növekedése pedig 2,3 százalékot tett ki. A kávéexportőr országok teljes fogyasztása 2015-ben 47,3 millió zsákra rúgott.

Forrás: International Coffee Organization, Conclude Zrt.
Forrás: International Coffee Organization, Conclude Zrt.

 

Forrás: International Coffee Organization, Conclude Zrt.