Címlap Hírek A negatív kamatkörnyezet mellett a menekültválság hajthatja felfelé az arany árát 2016-ban

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A negatív kamatkörnyezet mellett a menekültválság hajthatja felfelé az arany árát 2016-ban
2016. április 08. péntek, 09:35

 

Conclude Daily Gold

 

A menekültválság és a negatív kamatok láttán egyre több európai menekíti pénzét aranyba, mely kereslete ezek miatt 2016-ban erős maradhat az öreg kontinensen – véli Andrea Lang, az osztrák pénzverde, a Münze Österreich illetékese.

 

100 grammos aranylapka

 

„A kamatok negatívak, s emiatt az emberek nemigen látják értelmét, hogy pénzüket bárhová is betegyék, attól tartanak ugyanis, hogy ez a helyzet a jövőben sem változik” – jelentette ki Szingapúrban adott interjújában Andrea Lang, a Münze Österreich igazgatója, hozzátéve: „csak olyan eszközökbe akarnak fektetni, ahol a pénzüket biztonságban érzik”.

 

Hagyományosan ilyen eszköz az arany, ami dollárárban számítva 16 százalékkal drágult 2016 első negyedében, ez három évtizede nem látott jó teljesítmény.  Ennek oka részben a pénzügyi válság visszatérésétől való félelem és a gazdasági növekedésbe vetett hit csökkenése, részben a szűnni nem akaró menekültválság. Csak Németországba tavaly 1 millióan vándoroltak be, erre a II. világháború óta nem volt példa. Brüsszel és Párizs terrorfenyegetettség alatt áll, míg az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi az elmúlt hónapban kilátásba helyezte, az infláció gyorsítása érdekében még lejjebb vihetik a már így is negatív kamatokat.

 

 

A menekültválságnak van egy pszichológiai hatása, emiatt sokan veszélyben érezhetik a pénzüket és azt nemesfémekbe tehetik – közölte Lang.

 

E folyamat már tart is. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Bécsi Filharmonikusok nevű érméket verő Münze Österreich tavaly 45 százalékkal több, összesen 1,32 millió uncia aranyrudat és -érmét adott el, mint egy évvel korábban. Ugyanezen idő alatt az ezüstértékesítései 4,6 millió unciáról 7,3 millióra ugrottak.

 

„Az emberek a gazdaság stabilitásáért is aggódnak” – mondta Lang. „Valamennyi európai országot negatívan érinti ugyanis, hogy Dél-Európában nagyon magas a munkanélküliség. Ausztria e tekintetben jól áll, de hogy mi lesz a jövőben, azt nem lehet kiszámítani. Ráadásul a kamatok negatívak. Úgy tűnik, minden az arany mellett szól.”

 

S a befektetők egyre jobban növelik is aranytulajdonaikat. Az American Eagle érmék eladása például februárban 83 500 uncia volt, szemben az előző év azonos időszakának 18 500 unciájával – közölte az amerikai pénzverde, az US Mint honlapján március 1-jén. A fizikaiarany-fedezetű etf-k állománya pedig az előző negyedévben 300 tonnára ugrott, ez 2009 óta a legmagasabb szint. Az ausztrál pénzverde, a Perth Mint márciusban 29 százalékkal több, 47 948 unciát értékesített, mint tavaly ilyenkor.

 

Eddig már két tucat ország monetáris hatósága vetette be a negatív kamatokat fegyverként, hogy így élénkítse a gazdaságát. A Bank of Japan január végén csatlakozott az EKB-hoz a dán, a svéd és a svájci központi bankkal egyetemben.

 

„A történelem azt mutatja, hogy a negatív reálkamatok időszakában az arany hozama a kétszerese a szokványosnak” – jegyezte meg a World Gold Council a március 31-én publikált jelentésében. „A negatívkamat-politikák hosszabb távon megnövelik a központi bankok aranykeresletét, és a befektetők is ugyanígy viselkednek.”

 

Az arany idei erősödése annak is betudható, hogy a piaci zavaroktól és a gazdasági növekedés lassulásától való félelem keresztülhúzta az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve további kamatemelési terveit. Janet Yellen Fed-elnök a minap kijelentette, hogy óvatosan kell bánniuk a kamatemelésekkel. Ez a dollár árfolyamát kilenc hónapos mélypontra lökte, ennek inverzeként pedig az arany erősödött

 

 

Az arany unciája február elejétől már tartósan 1200 dollár fölött tartózkodik

Az arany árfolyam alakulása 2016 februárban