Címlap Hírek Tízéves a legnagyobb ezüst ETP, az iShares Silver Trust

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Tízéves a legnagyobb ezüst ETP, az iShares Silver Trust
2016. május 13. péntek, 08:52

 

Conclude Daily Gold

 

Az iShares Silver Trustot 2006.április 28-án indították el, s mára a világ legnagyobb ezüstfedezetű befektetési termékévé vált. Több mint 330 millió uncia szürke nemesfémet tartalmaz, nettó eszközértéke 5,5 milliárd dollár. Ezt használja a London Bullion Market Association (LBMA) benchmarkként az ezüstárak napi meghatározásánál. Kereskednek vele az NYSE Arca-n az “SLV” kód alatt, a BlackRock adminisztrálásával.

 

Az ezüst árfolyamra kitettséget adó ETP-k fizikai ezüstkészletet is tartanak.

 

 

 

A tőzsdén kereskedett ezüst befektetési termékek (ETP) nem sokkal az aranyalapok létrejötte után jelentek meg.

 

Ezeket az alapokat azért hozták létre, hogy szélesítsék az ezüst befektetési lehetőségeket, és hogy így tegyék kényelmesebbé a befektetők számára az ezüst megszerzését.

 

A tőzsdén kereskedett, értékpapírosított fizikai ezüst ETP-k piaci részesedése 2016-ban

 

 

Érdekes, hogy míg az arany ETP-k többségét intézményi befektetők birtokolják, addig az ezüst ETP-ket – különösen Észak-Amerikában – többségében szilárd kezű, ezüsthívő magánbefektetők, akik a nagy ezüst áresésben sem adták el a pozícióikat. Jelenleg az iShares Silver Trust teszi ki az amerikai befektetők tulajdonában lévő ETP-k ezüsttulajdonának 94, míg a globális ETP-k 52 százalékát. Az SLV utáni második legnagyobb ETP, a Central Fund of Canada részesedése mindössze 12 százalék. 2006 végétől 2015 végéig az SLV évente 11 százalékkal gyarapodott.

 

A Central Fund of Canada mellett még jelentősebb piaci szereplő a ZKB Silver ETF, és a Sprott Physical Silver Trust, ezek mind fizikaiezüst-hátterű instrumentumok. Eric Sprott alapjának az ezüsthöz képesti prémiumát érdemes figyelni a befektetőknek, mert ez egy jó indikáció az ezüst esetleges túlkeresletére.

 

„Az ezüstfedezetű ETP-k jelentősen kiszélesítették a szürke nemesfémbe való globális befektetési lehetőségeket.  Míg 2006-ban az ezüsttermékekbe való befektetés kevesebb, mint 100 millió uncia volt, addig 2016 első negyedévének a végére már 640 millió” – érzékeltette a fejlődést Michael DiRienzo, a Silver Institute vezérigazgatója.

 

Aki mégis a kézbe vehető fizikai ezüstbefektetésben hisz, annak jó alternatívát kínálnak a Conclude Zrt. által forgalmazott unciás befektetési ezüstérmék, például a Bécsi Filharmonikusok, a Kenguru és a Kanadai Juharlevél.


Forrás: The Silver Institute, Conclude Zrt.