Címlap Hírek Négy hónap alatt több mint 60 százalékkal drágult a narancslé

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Négy hónap alatt több mint 60 százalékkal drágult a narancslé
2016. szeptember 27. kedd, 12:35
A narancsligeteket megtámadó kórokozók és a rossz időjárás végveszélybe sodorta a narancslé piacát – ezek miatt emelkedtek az árak több mint 60 százalékkal alig négy hónap alatt. A terméskiesés nagyobb, mint a zuhanó kereslet.
 
Narancs szeletek hűvös üvegen keresztül
 

A fagyasztott narancslé-koncentrátum valaha virágzó piaca kezd teljesen összeomlani. A kereskedelmet évekre visszavetette a dzsúz iránti kereslet mérséklődése és a vadul támadó kórokozók, melyek arra kényszerítették a termesztőket, hogy magukra hagyják a narancsligeteket. Ráadásul a most induló hurrikán szezon még Florida megmaradt narancstermését is elpusztíthatja, ami már így is 52 éve nem látott mélyponton van.

Zuhanórepülésben Florida narancstermesztése
 
Florida évi narancstermése 2005-2015 (millió doboz)
 

 
Megjegyzés: a narancs marketingéve október 31-én zárul, az amerikai mezőgazdasági minisztérium, a U.S. Department of Agriculture viszont júliusig számolja a 2015-16-os szezont. Egy doboz 90 fontot nyom (1 font=453,59237 gramm).
Forrás: USDA, Elizabeth Steger.
 
Az amerikaiak kevesebb narancslét ittak 2015-ben, mint bármelyik évben, azóta, hogy 2002-ben a Nielsen piackutató cég elkezdte mérni ezeket az adatokat. Ennek oka az egzotikus nedűk, mint például az inkább  trópusi gyümölcsöket használó smoothiek és az energiaitalok megjelenése. Ráadásul alapvetően a narancslét sem koncentrátumból készült léként isszák az amerikaiak, hanem egyre inkább frissen facsarva.

A narancstermesztés visszaesésére utal az is, hogy már csak kevesebb, mint egyharmadnyi, 15 410 határidős kontraktus volt nyitva a múlt héten, mint 1997-ben (48 921), és mindeközben mindössze 71 piaci szereplő volt, szemben a 2004-es 168-cal. A határidős ügyletek ugyanis már nem igazán hatásosak a kockázatok fedezésében, miután a fagyasztott narancslé árai nem teljesen mozognak együtt a frissen facsart narancslé árával.

Mára hét narancslé-feldolgozó üzem maradt Floridában abból a négy tucatból, amennyi egykoron tevékenykedett. “A citrusféléket termesztő többgenerációs családi vállalkozások eljutottak oda, hogy többé már nem tudják viselni a kockázatokat” – magyarázza Adam Putnam, a Florida Agriculture Department and Consumer Services illetékese.

Egyre kevesebb határidős ügyletet kötnek a fagyasztott narancslére
 
A narancslé kontraktus tőzsdei nyitott állománya 2006-2016
 
 
Forrás: U.S. Commodity Futures Trading Commission 

A fagyasztott narancslé az 1940-es években jelent meg Floridában, elsősorban a hadsereg ellátása érdekében, mivel azt jól lehetett tárolni és szállítani. Ám az évek során a fagyasztott narancslé veszített népszerűségéből.

Az 1980-as években a nem koncentrátumból készült narancsléből már több fogyott. Most pedig a fagyasztott koncentrátumból már csak 1,4 millió gallont (1 gallon=3,78541 liter) ittak az amerikaiak havonta, ezzel szemben a nem koncentrátumból készült narancsléből 19,1 milliónyit – közölte a Nielsen.

Elizabeth Steger független elemző becslése szerint Florida 60,5 millió doboz narancsot termeszthet az október 1-jétől kezdődő szezonban. Ez 26 százalékkal maradhat el attól a 81,5 milliótól, amennyit az amerikai mezőgazdasági minisztérium, a U.S. Department of Agriculture’s becsült a 2015-16-os szezonra.

A Florida Citrus Mutual szerint közel 52 ezer hektárnyi citrus ültetvényt hagytak magára az USA délkeleti államában. Noha a betegségek által megtámadott fákat kivágták és a helyükre újakat ültettek, azok is elkapták a kórt, így a termelők végül bedobták a törülközőt.

A floridai terméscsökkenés miatt az USA egyre több narancsot importál Brazíliából, a világ legnagyobb termesztőjétől. De a dél-amerikai országot is sújtja a terméscsökkenés: részben a citrus zöldüléses betegsége és az időjárás miatt a brazil narancslé-termesztés csak a fele a tíz évvel ezelőttinek.

Mindezek miatt lőtt ki a narancslé árfolyama az idén. S ha igazolódnak az előrejelzések, vagyis rövidtávon a termés – akár drasztikus mértékben – tovább csökken, akkor még van tere az emelkedésnek.

Alig négy hónap alatt több mint 60 százalékkal ment fel a narancslé árfolyama
 
A határidős narancslé kontraktus árfolyama
 
 
Conclude Daily Gold
 
Forrás: The Wall Street Journal, Finviz.com, Conclude Zrt.