Címlap Hírek A lítium akkumulátorok költségszerkezete (ábra)

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A lítium akkumulátorok költségszerkezete (ábra)
2016. szeptember 30. péntek, 08:27

 

Conclude Daily Gold 

 

A nagy tisztaságú (elemgyártásra alkalmas) lítium ára a közelmúltban megháromszorozódott, ezért felmerült a kérdés, hogy ez hogyan fog hatni az elektromos autók árának legnagyobb költségelemét jelentő akkumulátorokra. Az alábbi ábra a lítium akkumulátorok költségszerkezetét mutatja be.

 

A nagy energia leadásra (high power cells) és a  nagy energiatárolásra  (high energy cells) képes lítium akkumulátorok költségszerkezete forrás: sciencedirect.com

A lítium árának hatása a lítium akkumulátorok árára
 

 Az ábrán látható, hogy mind a két akkumulátor típusban viszonylag szerény részt képvisel magának a lítium fémnek az ára. Ha a lítium ára fel is kúszna kilónként 25 dollárra (most 14-20 dollár közt van), akkor is csak kicsit drágítaná meg az akkumulátor végárát.

 

A lítium akkumulátorok tömeggyártásának beindulása viszont jelentősen tolja lefelé az akkumulátor árat, így talán 2020 előtt is már elérhetővé válik a nagy cél: 100dollár/kilówattóra (most a Chevybolt ezen költségét kb 145 dollár/kWh-ra becslik). A 100 dollár/kWh árszint lenne szükséges ahhoz, hogy a belsőégésű motorokkal támogatás nélkül is versenyképes legyen az elektromos autó.

 

Ha a lítium ára extrém módon felmenne, akkor akár a tenger vízből is érdemes lenne kinyerni, azaz sem a lítium elérhető mennyisége, sem az ára nem látszik gátolni az elektromos autók előretörését. 

 

Forrás: sciencedirect.com, Conclude Zrt.,