Címlap Hírek WGC: az esés kedvező beszállási pontra juttatta az aranyat

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: az esés kedvező beszállási pontra juttatta az aranyat
2016. október 07. péntek, 10:24

Az arany mostani árszintje kedvező vételi lehetőséget teremt a magánszemélyeknek és a hosszú távra befektetőknek egyaránt – véli a World Gold Council (WGC) legfrissebb elemzésében.  Az alacsonyabb hozamok és nagyobb bizonytalanság jellemezte mostani helyzetben az arany egyébként is fontos szerepet tölthet be mind a nagy-, mind a kisbefektetők portfoliójában.

Putyin aranyrudakkal

 Az év elejétől lezajlott jelentős drágulást követően több mint 6 százalékot zuhant az arany árfolyama október 4-én és a rákövetkező napokban. 

Ennek következtében a Brexitről döntő június 23-ai népszavazás óta először került a jegyzés unciánként 1260 dollár alá. Ez az Európai Központi Bank (EKB) eszközvásárlási programjával kapcsolatos spekulációnak ­– miszerint a kötvényvásárlási programjának méretét havonta 10 milliárd euróval csökkentené – , valamint annak a várakozásnak tudható be, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberben kamatot emel. A gyengülést csak fokozta a technikai szintek elesése, a származékos piacokon felvett eladási pozíciók és a kínai nemzeti ünnep miatti szünet.

A kínai nemzeti ünnep utáni első munkanap október 10.-én lesz, ekkor tudjuk meg hogyan reagálnak a kínai nemesfém vásárlók az olcsóbb árakra.

 

Az arany árfolyama kulcsszint alá esett

 Az elmúlt 3 hónapban az arannyal az 1310-1370 dolláros unciánkénti szinten folyt a kereskedés. E sáv aljához közelített az árfolyam október 4-én reggel, a vártnál kedvezőbb amerikai gazdasági hírek és a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) tagjai kommentárjainak a hatására. Ezek, valamint az EKB visszakozásáról szóló piaci pletykák nyomták az arany árát a 100 napos mozgó átlagot jelentő 1310 dollár alá, s e fontos technikai szint áttörése felgyorsította az esést, aktiválva a veszteségmegállító, stop-loss ügyleteket. 

 

 Az arany árfolyama a 100 napos mozgó átlag alá ment

 

Arany árfolyam a 100 napos mozgóátlag alatt

 

A magasabb kamatok nem egyenlők az alacsonyabb aranyárral 

A monetáris politika megváltozása nem feltétlenül jelent alacsonyabb aranyárakat. Bár negatív nominális kamatokra még nem volt példa, az már többször is előfordult, hogy a negatív reálkamatok az aranyár növekedéséhez vezettek:

- Negatív reálkamatoknál az aranyhozamok hajlamosak kétszer jobban növekedni hosszú távú átlaghoz képest.

- Még, ha a reálkamatok pozitívak is és azok nem jelentősen magasak (a WGC elemzésében ez 4 százalékot jelent), az átlagos aranyhozamok pozitívak maradnak.

- A zuhanó kamatok általában emelkedő aranyárakkal párosulnak; ugyanakkor az emelkedő kamatok nem mindig járnak együtt az aranyárak csökkenésével.

 

Árfolyamcsökkenése ellenére az arany még mindig az idei év egyik legjobban teljesítő eszköze, dolláralapon mért 20 százalékos drágulásával

 

Arany hozam 2016

 Forrás: Bloomberg, ICE Benchmark Administration, World Gold Council

Az árcsökkenés a fizikai vételeket serkenti

 A WGC szerint a mostani szintek már vételre sarkallhatják az aranyvásárlókat és -befektetőket. 2015 harmadik negyedévében például a 7 százalékos aranyárfolyam-esés hatására nőtt jelentősen az aranyékszerek, - rudak és -érmék kereslete.

 Számos adat utal az arany iránti érdeklődés növekedésére. Mindenekelőtt az, hogy az öt legnagyobb aranyvásárló ország – élükön az Egyesült Arab Emirátusokkal –, amelyek az utóbbi időben visszafogták vételeiket, az esés hatására már elkezdték keresni a sárga nemesfémet. De az árkorrekció az indiai magánszemélyeknek is kapóra jöhet: ha kedvező a monszun szezon, a közelgő esküvői évad és a Diwali és Dhanteras fesztiválok idején mindig is magas a sárga nemesfém iránti kereslet. A fizikai aranyba invesztáló tőzsdén jegyzett befektetési alapok (ETF-k) az áresés miatt növelhetik állományukat. Ez utóbbi a WGC szerint mindig hatásos jelzés arra, hogy a befektetői közösség kiéhezett az aranyra.

 Ráadásul az aranykereslet legnagyobb mozgatóinak számító központi bankok is jelentős vevők maradhatnak. Az orosz jegybank nemrég kijelentette, hogy nincs meghatározott szintje annak, mennyi aranyat kíván tartani, mégis hónapról hónapra vásárol. Eközben a WGC által megkérdezett 19 központi bank tartalékkezelőinek közel 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy növelnék, vagy legalábbis fenntartanák az arany arányát a portfoliójukban, ami ugyancsak jelentősen megtámogatja a sárga nemesfém keresletét.

 A központi bankok tovább keresik a lehetőségét annak, hogy növeljék az arany arányát a tartalékaik között

 

Központi bankok aranyvásárlási hajlandósága. WGC felmérés

 Az arany továbbra is kulcs portfólió összetevő marad a mostani környezetben

 Piaci ingadozások természetesen időről-időre előfordulhatnak, de az arany számára a mostani fundamentális környezet meglehetősen kedvező. Az alacsony és negatív kamatok a megmaradó politikai, gazdasági és monetáris bizonytalanságokkal együtt általában az arany malmára hajtják a vizet.

 Forrás: World Gold Council, Conclude Daily Gold