Címlap Hírek Ismét nagyon olcsó a platina

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Ismét nagyon olcsó a platina
2016. október 14. péntek, 11:47

A platina unciánkénti árfolyama a napokban 950 dollár alá ment a New York-i határidős tőzsdén. Ami az erősödő dollárnak, a nemesfémek általános gyengélkedésének és annak tudható be, hogy a fő platinatermelő Dél-Afrikában sikerült tető alá hozni a bérmegállapodást az elégedetlen dolgozókkal.

Platina tömb 

 

 Annak ellenére, hogy a platina árfolyama már csak három számjegyű, a 2016. január közepi mélyponttól még így is több mint 10 százalékot hozott.

 

A platina árfolyama 2016 októberében

 

A dél-afrikai bányászok nemzeti uniója 2 hete kétéves bérmegállapodást kötött az Impala Platinummal, azt követően, hogy az előző héten 500 dolgozó tüntetett a cég finomítójánál. A kialkudott magasabb béreket az inflációval indexálták, ez persze rövidtávon csökkentőleg hatott a platina árára.

 Ám a World Platinum Investment Council (WPIC) legfrissebb negyedéves jelentésében a 2016-os kínálathiányra vonatkozó előrejelzését mégis 15 százalékkal megemelte, 65 ezer unciával 520 ezer unciára, alapvetően amiatt, hogy az újrahasznosítás (reciklikáció) növekedése elmaradt a várttól. Az idei, immár az ötödik egymást követő év, amikor a platina kínálata elmarad a keresletétől.

 A világ idei teljes platinakínálata 3 százalékkal lehet alacsonyabb a tavalyinál, aminek következtében az 6 millió uncia alá eshet. Az egy évtizeddel ezelőtt még közel 6 millió uncia platinát termelő Dél-Afrika az idén várhatóan csak 4,2 millió unciát hoz a felszínre,

 A deficitek hatására a platinakészletek öt év alatt több mint a felére estek, s az idén már csak 1,87 millió unciát tehetnek ki. A WPIC jelentése szerint "a pozitív szentiment csökkentette a tulajdonosok hajlandóságát arra, hogy platináik eladásával enyhítsék a piaci deficitet".

 Dél-Afrika kitermelése júliusban 8,2 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakáénál, miután a bányászcégek bezárták a nyereséget nem termelő bányáikat és a biztonsági leállások is hátráltatták a kitermelést.

 A tőzsdei platinába fektető alapokból való pénzkiáramlás megállni látszik, ez pedig a platinadeficit mellett megágyazhat az újabb platina emelkedésnek. Technikailag azonban még nem egyértelmű, hogy a fordulat milyen árfolyamnál fog bekövetkezni.