Címlap Hírek Sasok, Indiánok és Bölények: Bemutatjuk az amerikai befektetési arany érméket

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Sasok, Indiánok és Bölények: Bemutatjuk az amerikai befektetési arany érméket
2010. március 27. szombat, 00:00

Az Amerikai Arany Sas (American Gold Eagle) és az Amerikai Arany Bölény (American Gold Buffalo) az Egyesült Államok kormánya által garantált befektetési arany érme. Ezen érmék többségét a United States Mint West Point-beli üzemében verik. Az érmékben foglalt prémium jellemzően egy-két százalékkal magasabb, mint pl. a Bécsi Filharmonikus prémiuma.Eagle befektetési arany érme előlapja "Lady Liberty"

Az amerikai nemzeti pénzverde 1986 óta hozza forgalomba az „American Gold Eagle“-t mely a hivatalos „bullion coin“ az Államokban. Jogszabály szerint csak Amerikában, és csak újonnan bányászott aranyból szabad verni. Az USA kormánya garantálja az érmék minőségét. Amerikai állampolgárok a nyugdíj előtakarékossági rendszer (IRA) keretében is fektethetnek ebbe az aranyérmébe. Az érme az USA aranydollár pénzverési tradíció  felújítása. „Gold Eagle“, azaz Arany Sas  néven az 1795-1933 között vert amerikai arany tízdollárost nevezték, míg „Double Eagle“ azaz Dupla Sas volt a neve az 1849 és 1933 között vert 20 dolláros aranyérm1 unciás Amerikai Sas befektetési arany érme hátlapja  American Gold Eagleéknek. Ez utóbbi fajtából Roosevelt elnök megbízásából,  Augustus Saint-Gaudens ír származású amerikai szobrász tervezett egy érmét, melyet 1907-ben hoztak forgalomba. A Saint-Gaudens féle Double Eagle előlapjáról, az amerikai szabadságot megszemélyesítő „Lady Liberty“ rákerült a jelenlegi érmére is, a hátlapra viszont egy sas családot terveztek, a társadalom alapjául szolgáló család és az egység jelképeként. A befektetési arany érme 22 karátos aranyból készült és ebben az un. korona arany tradíciót követi, azaz 11/12 részben   színaranyat  tartalmaz, míg a többi ötvözőfém 5,33% réz és 3% ezüst. Az érme súlya 33,93 gramm, így a színarany tartalom éppen 1 uncia. Az unciás érméből évente gyártott mennyiség elég változó, 1986 óta a legtöbb az éves 1.500.000 db volt, míg a  legkevesebb 140.000 db. Az utóbbi egy-két évben a hatalmas igény miatt időleges hiány is kialakult. Pókerjátékosok szerint szerencsét hoz a birtoklása.

 

 

Az 1 unciás Buffalo, azaz Bölény az első színarany „bullion coin“, amit a United States Mint forgalomba hozott. Az első sorozat 2006-ban jelent meg. 2009-ben 200.000 darabot adtak el belőle. Az érme motívumait a legendás nikkel 5 centesről vették át „nickel“, amelyből 1913 és 1938 között 1,2 milliárd darabot vertek. Az 5 centes forgalmi pénz volt, de sokan szerencse pénzként is mindig maguknál hordtak néhány darabot. Az érmét James Earle Fraser nevű szobrász tervezte. A hátoldalán lévő bölény az egykorvolt hatalmas bölény csordákra emlékeztet, míg az érme elülső oldalát 3 indián főnök képéből montírozta össsze Fraser. A szobrász haláláig nem árulta el, hogy kik ültek modellt neki, de akkor is csak két nevet említett, egy lakota sziú törzsfőnököt (Iron Tail) és egy cheyenne törzsfőnököt (Two Moons). A Buffalo minőségét az USA kormánya garantálja, és az Eagle-hez hasonlóan nyugdíj előtakarékossági számlára tehető (IRA számla). Ez a parádés kivitelű befektetési arany érme megérdemli, hogy minden gyűjtő legalább egy példányt birtokoljon belőle.

forrás: Conclude Arany Hírek

Amerikai nikkel öt centes "nickel"American Buffalo 24 karátos színarany befektetési érmeAmerikai nikkel öt centes "nickel"

 

 Befektetési aranyérme adás-vételi árfolyamainkat a percenként frissülő webáruházunkban találja.

Ha személyesen, készpénzért szeretne venni, vagy eladni befektetési aranyérmét, kérjük fáradjon be irodánkba, ahol azonnal tud üzletet kötni.

Válogasson több száz féle arany és ezüst modern numizmatikai és ajándék érméink közül a Conclude érmeboltjából! Az érmék többsége készletről, akár bankkártyás fizetéssel a helyszínen is megvehető.

Ha valamit nem talál, hívjon minket!