Címlap Hírek Felejtse el a migránsválságot: ez az igazi ok, amiért széthullhat az Európai Unió!

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Felejtse el a migránsválságot: ez az igazi ok, amiért széthullhat az Európai Unió!
2016. december 19. hétfő, 09:24
 
Conclude Daily Gold
 
 
Az euróövezeten belüli, az északi és a déli tagállamok között fennálló kereskedelmi egyensúlytalanságok olyan hatalmas méretet öltöttek, ami komolyan veszélyezteti a közös pénz, és vele együtt a közösség jövőjét. A kereskedelmi deficit esetén klasszikus megoldás, azaz a valuta leértékelése nem járható út a gondban lévő dél-európai országok számára, hiszen a görögök, az olaszok vagy a spanyolok nem rendelkeznek saját fizetőeszközzel.
 
 
Veszélyes játszma: a globális kereskedelmi egyensúlytalanságok szakíthatják szét az Európai Uniót 

 
Habár ez a jelenség nem csak az Unióra jellemző - például az Egyesült Államok az erős dollár miatt hatalmas kereskedelmi deficittel rendelkezik az eurózónával, Japánnal és Kínával szemben -  az instabil állapot negatív hatásai itt lehetnek a legerősebbek. Ugyanis Németország a világon a legnagyobb, GDP-vel kiigazított folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik, miközben az eurózóna gyengélkedő déli tagállamaival szemben jelentős a kereskedelmi többlete.
 
 
 
Németország nettó kereskedelmi többlete és a GISP országok nettó kereskedelmi hiánya
 
Egyértelmű összefüggés: Németország nettó követelései és a GISP-államok nettó kötelezettségei
 
 
A fenti ábrán jól látszik, hogy ahogy Németország kereskedelmi többlete nő, úgy nő a GISP-országok (Görögország, Olaszország, Spanyolország és Portugália) kereskedelmi hiánya. Azaz Németország exportját a gyengén teljesítő déli országok importja finanszírozza. Ebből az következik, hogy a déli államoknak növelniük kéne az északi országokba irányuló exportjukat, amit azonban az "erős" euró lehetetlenít el. A mediterrán államok gazdaságpolitikusai teljesen tehetetlenek a megfelelő eszköz híján: nincs saját, "szabadon" leértékelhető fizetőeszközük, amivel némi előnyre tudnának szert tenni az euróval szemben.
 

Nem is olyan régen a valuták leértékelése még a monetáris politikák szerves része volt. Például 1957-1999 között a görög drachma 96, míg a francia frank 75 százalékkal értékelődött le a német márkával szemben.
 
 
Görögország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Írország, Franciaország valutáinak leértékelődése az euró bevezetése előtt
Forrás: Thomson Reuters Datastream, Dundee Econimics.
 
A portugál, olasz, görög és spanyol valuták leértékelődése a német márkával szemben, az euró bevezetése előtt
 

 
Megoszlanak a vélemények az ekkora mértékű leértékelések hatásosságáról. Egy dolog azonban világos: az euró 1999-es bevezetése óta – amikortól az addig rugalmas európai árfolyamrendszer rögzítetté vált – az eurózóna több tagállamának gazdasági növekedése is rendkívül alacsony, sok esetben még az 1929-33-as gazdasági világválság alattinál is gyengébb.
 
 
Milyen lehetőségei vannak a déli EU-tagállamoknak?
 
 
Dr. Martin Murenbeeld, a kanadai Dundee Economics vezető tanácsadója szerint a déli EU-tagállamoknak új monetáris és fiskális politikák után kell nézniük. A GISP-országoknak azonban az eurózóna elhagyásán kívül - ami az olasz politikai szóbeszédben egyre gyakrabban merül fel, főleg Renzi december eleji bukását követően -  nem sok esélyük maradt. Murenbeeld drasztikus javaslata, miszerint az eurózónát egy északi és déli részre kell osztani pedig első ránézésre a science-fiction kategóriába tartozik. Sokkal életszerűbb, hogy a gyenge gazdasági teljesítmény miatt súlyosbodó választói nyomás alatt megtörnek a déli államok vezetői, és visszahozzák a saját, korábbi fizetőeszközüket, ezzel megpecsételve az Európai Unió közös fizetőeszközének sorsát.
 
 
A világ vezető gazdaságainak valutáinak leértékelése pedig az arany relatív árfolyamemelkedését eredményezheti. A világ második legnagyobb gazdaságának számító Európai Unió recseg-ropogása pedig rengeteg befektetőt késztethet arra, hogy a biztonságos menedékeszköznek tartott sárga nemesfémből egyre többet vásároljon portfóliójába - még akkor is, ha az Unió túléli a rá váró válságos éveket.
 
 
Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt. 
 
 
FIZIKAI ARANYBA ÉS EZÜSTBE FEKTETNE? TEKINTSE MEG ÁRAINKAT IDE KATTINTVA