Címlap Hírek Drágább lesz a Bitcoin az aranynál?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Drágább lesz a Bitcoin az aranynál?
2017. január 24. kedd, 15:31

 

Nagy éve volt a Bitcoinnak a 2016-os. A digitális fizetőeszköz árfolyama egy év alatt több mint megduplázódott. 2013 óta először törte át az 1000 dolláros határt. 1 Bitcoin ismét megközelítette a 1 uncia arany árát.

 

De vajon mi állhat ezen őrült rally mögött? Egyetlen szóval: Kína. A világ legnagyobb Bitcoin tőzsdéje, a sanghaji BTC China forgalma a szeptember végi körülbelül 1 milliárd jüannal szemben december 22-én 27,8 milliárd jüanon tetőzött, de a január 11-ei 16,4 milliárdos kereskedési érték is megsüvegelendő.

 

Kiugró forgalom, kiugró drágulás a Bitcoin piacán

  

A kínai bitcoin tőzsde forgalma és a bitcoin árfolyama jüanban
 

A kiugró Bitcoin-forgalom azzal magyarázható, hogy a pénz nagymértékben áramlik ki Kínából. A világ legnépesebb államának devizatartalékai 2016 első 11 hónapjában mintegy 8 százalékkal, 3,05 ezer milliárd dollárra csökkentek. A jüan (renminbi) is gyengült: a kínai fizetőeszköz egysége 2008 első negyedéve óta először mehet 7 dollár alá.

 

E tendencia egyhamar aligha változik. A Deutsche Bank stratégája, Gautam Kalani a kereskedelemmel súlyozott árfolyamok alapján a jüant tartja a világ legdrágább valutájának. Szerinte tenni kellene az ellen, hogy miközben a dollár a Fed-kamatemelési várakozásai miatt erősödhet, a jüan egyre jobban veszít értékéből, s emiatt a pénz ömlik ki Kínából. A Trump kabinet döntései is –rövidtávon-gyengíthetik a jüant, ill. növelhetik a jüanra nehezedő nyomást.

 

A piac a jüan további leértékelődésére számít – mutatott rá Tom Orlik, a Bloomberg közgazdásza.

 

Márpedig ha a jüan leértékelődése felgyorsul, akkor a kínai pénzkiáramlás is még nagyobb sebességre kapcsolhat. Már csak azért is, mert a Fed a korábbinál szigorúbb hangot ütött meg, amikor a korábban előre jelzett kettővel szemben már három kamatemelést sem tart elképzelhetetlennek 2017-ben. Ha így lesz, akkor a dollár még erősebb, a jüan pedig még gyengébb lehet. Ez pedig még feljebb nyomhatja a Bitcoin árfolyamát.

 

A Bitcoin világpiacát ugyanis csaknem teljes egészében az egyre gyengülő valutájú Kína uralja. Míg 2012 januárjában még csak a kriptovaluta forgalmának 10 százaléka zajlott jüanban, addig most már majdnem a 100 százaléka.   

 

 A Bitcoin globális forgalma csaknem teljes egészében Kínában bonyolódik 

 A bitcoin forgalom nagy részét már jüanban bonyolítják.
 

A kínai vezetés persze nem örül, hogy a lakosság a Bitcoinon keresztül menekíti a pénzét Kínából. Kérdés persze, hogyan hat a Bitcoin árfolyamára, hogy a múlt héten Kína bejelentette, piaci befolyásolás, pénzmosás és egyéb bűncselekmények gyanújával vizsgálja a pekingi és sanghaji tőzsdék kereskedéseit.

 

Ha a kínai hatóságok meg nem akadályozzák, akkor a Bitcoin árfolyama  paritásba kerülhet 1 uncia arany árával, sőt hamarosan meg is haladhatja azt.

 

 A Bitcoin/Arany uncia árfolyamalakulása 2013-2017

A Bitcoin árfolyama 1 uncia arany árában kifejezve
 

 

 Forrás: Business Insider, Conclude Daily Gold