Címlap Hírek Miért kell felmennie az aranynak?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Miért kell felmennie az aranynak?
2017. február 23. csütörtök, 12:55

A Szaudi királyi család tényleg komolyan gondolja, hogy piacra viszi az Aramco-t. A 2000 milliárd dollárosra becsült tőzsdei bevezetés a legnagyobb lesz a történelemben.Noha csak 5-10%-nyi részvényt akarnak első körben eladni, ez mégis akkora kibocsátás lesz, ami jelezheti a 2009 óta tartó részvény piaci emelkedés végét.

A kibocsátás menedzselésére kiválasztott Moelis Bank tulajdonosa bejáratos a Trump adminisztráció legbelső köreibe, de azért a biztonság kedvéért beveszik a bizniszbe a JPMorgant és a MorganStanley-t is.

A Szaudi Energiaugyi Miniszter 20170223 

Innentől kezdve a kínaiakon kívül (akikkel szeretnék megvetetni a csomagot) mindenki az olaj ár emelkedésében érdekelt. Noha az aljáról már szépen elemelkedett az olaj, a 70-90 dolláros célsávig még mindig van egy 30-60%-os emelkedés. Ez persze tovább fogja növelni az inflációt, de ezt senki sem fogja bánni egy bizonyos szintig. A kötvénytulajdonosokra nehéz idők várnak, viszont a FED nyugodtan emelhet akár 1-1,25% kamatot kisebb lépésekben, hiszen éppen csak követni fogja a meginduló áremelkedést.

Annál is inkább, mert Donald Trumpra most már óriási nyomás -saját korábbi igéretei- nehezedik, hogy végre jelentse be fiskális ösztönző programját, aminek szintén infláció növelő hatása lesz. Sokáig nem halogathatja tovább, úgyhogy az USA elnöke a csomagot valószínűleg még idén tavasszal nyilvánosságra fogja hozni. Ez aztán nagy örömet hozhat, amely a részvénypiaci eufória (legvégső emelkedés a bika piacban) nyitánya lesz.

A nemesfémek közül elsősorban az inkább ipari felhasználású ezüst árában okozhat nagy ugrást. És ha ránézünk az alábbi grafikonra, valóban nagy mozgástér van még felfelé.

 

Az ezüst ára akár 50-70%-kal is mehet még fel, az alábbi grafikon szerint

 Ezüst árfolyam 20170223. Conclude Zrt

 

  De az aranyat is nagy felhajtó erő tolja majd felfelé: az emelkedő inflációhoz képest a kamatokat nem fogják azonos ütemben emelni, így a befektetők kevesebb kamatot fognak kapni, mint amennyit az infláció elvesz tőlük, és ez a legnagyobb hatás, ami az aranyra pozitívan fog hatni. (mindezt majd az USA inflációkövető kötvény felárain lehet nyomon követni, mely elérhető innen).

Legutóbbi hírlevelünkben megjósoltuk, hogy az arany hamarosan felmegy 1250 dollár közelébe. Most egyre inkább úgy tűnik, hogy ezt a szintet is hamarosan legyőzheti –akár a dollár erősödésének ellenére is-, ami euróban és forintban egy még sokkal szebb emelkedést hozhat.

 

Az alábbi grafikonon a rövidebb mozgóátlag épp felfelé keresztezi a hosszabb mozgóátlagot, ami egy jó kitörési indikátor szokott lenni

Arany árfolyam 20170223. Conclude Zrt. 

Amúgy csodálatos, hogy milyen szépen elfelejtettük a 8 évvel ezelőtti tőzsdei mészárszéket. A tőzsdei volatilitás index (VIX) ismét a legteljesebb nyugalmat reprezentáló alj közelében található.

 

A történelmi alj közelében a tőzsdei félelemindex (=maximális nyugalom)

VIX árfolyam 20170223. Conclude Zrt. 

 Viszont a profi határidős kereskedők már nem ily nyugodtak: 2017 őszére a jelenleginél több mint 50%-kal magasabbra árazzák a tőzsdei „félelemindexet”.

A jó hajós szélcsendben készül fel a következő viharra!

Félő, hogy sok-sok ügyfelünk, akik eddig arra számítottak, hogy majd lejjebb veszik meg hiányzó aranytartalékukat, csalódni fognak és csak jóval magasabb áron, kapkodva fognak belépni a piacra.  

Felelősség kizárás: A fenti cikk a Conclude Zrt. vezetőjének, Juhász Gergelynek-a jelen piaci körülmények közt aktuális- gondolatait tartalmazza és nem tekinthető befektetési ajánlásnak.