Címlap Hírek Commerzbank: középtávon drágulhat a kakaó

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Commerzbank: középtávon drágulhat a kakaó
2017. július 04. kedd, 08:26


Bár a Commerzbank csökkentette a kakaó határidős árfolyamára vonatkozó célárát, úgy ítéli meg, hogy jövőre – ha lassan is, de – drágulásnak indulhat az élvezeti cikk.  

 

Nicaraguai Kakaó

 

Rontotta a Commerzbank a New York-i árutőzsdén jegyzett  határidős árfolyamára adott előrejelzését. Míg a német pénzintézet az elmúlt három hónapban még tonnánként 2000 dolláros határidős átlagárat prognosztizált, addig múlt pénteken a decemberi szállításra már csak 1886 dollárt tartott reálisnak. 

Ez az értékítélet összhangban van azzal, hogy a New York-i árupiac nem számít arra, hogy a határidős kakaóárak 2019 elejénél korábban 2000 dollár fölé mennének. E befektetői vélekedés mindenekelőtt a nemzetközi kakaószövetség, az International Cocoa Organization (ICCO) márciusi előrejelzésén alapul, miszerint a kakaóból hosszabb ideig strukturális többlet alakulhat ki. Alapvetően e prognózisnak tudható be, hogy a kakaóárak az idei év során megközelítették a 10 éves mélypontjukat. 

Ám a Commerzbank nem osztja teljesen az ICCO aggodalmait, mondván, a termesztőknek nincs elegendő forrásuk arra, hogy az ültetvényeiket gondozzák, emiatt viszont a többlet kialakulásának is kisebb az esélye. Emellett az árérzékeny kereslet is okozhat pozitív meglepetéseket. Ahogyan a magas árak idején hirtelen csökkent a kereslet, most épp ellenkező tendencia alakulhat ki szerintük.  

Összességében a német banknál nem számítanak arra, hogy a kakaóárak süllyedése folytatódik, sőt szerintük jövőre az élvezeti cikk jegyzésének enyhe emelkedése lesz megfigyelhető. 

A kakaóárak egy éve tartó csökkenő trendjét a 10 éves mélypont közeli szint megállította 

  Kakaó árfolyam 2016-2017

 


Forrás: Agrimoney.com, Nasdaq, Conclude Zrt.