Címlap Hírek WGC: az arany kereslete és kínálata is csökkent a második negyedévben

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: az arany kereslete és kínálata is csökkent a második negyedévben
2017. augusztus 03. csütörtök, 08:49

Conclude Daily Gold
 
 
A világ 2003,8 tonnára rúgó aranykereslete 2017 első felében 14 százalékkal volt alacsonyabb előző év azonos időszakához képest – tette közzé a World Gold Council legfrissebb jelentésében. A visszaesést alapvetően az okozta, hogy a tőzsdén kereskedett arany befektetési alapok, az ETF-k állománya jelentősen csökkent 2016. első félévéhez képest. A központi bankok 177 tonnát elérő nettó aranyvásárlásai 3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Ezt ellensúlyozta némileg a befektetési aranyrudak és aranyérmék iránti növekvő kereslet, valamint a hosszútávon nézve még mindig gyengélkedő ékszergyártók és a technológiai szektor szerény keresletnövekedése.
 
 
Csökkent a tavalyi év első feléhez képest az arany kereslete. Kép forrása: www.faktograf.bg 
 
 
Jelentősen kevesebb tőke érkezett az arany ETF-kbe az idei év első hat hónapjában, mint 2016 első felében, igaz, az akkori rekordérték a Brexit miatt igen magas volt. Az ETF-k állománya összességében 168 tonnával gyarapodott. A legjobban az európai ETF-k muzsikáltak, fizikaiarany-állományuk megközelítette az 1000 tonnát (978 tonna).
 
 
Lassult az ETF-kbe való tőkebeáramlás
 
 Globálisan nézve lelassult az arany ETF-ekbe áramló tőke növekedése
 
 
Kivéve az európai arany ETF-ket, amelyek csúcsokat döngettek
 
Az európai arany ETF-ek iránti kereslet viszont növekedett 
 
 
Magukhoz tértek a rúd- és érmebefektetések a tavalyi mélypont után. Idei első félévi keresletük 11 százalékkal volt magasabb a 2016 első hat haviénál, ami így elérte az 532 tonnát. A növekedéshez mindenekelőtt India járult hozzá, míg Törökország vásárlásai ugyancsak megugrottak, annak hatására, hogy gazdasága a viszonylag stabil lírának köszönhetően növekedő pályára állt.
 
 
Nőttek a rúd- és érmebefektetések, de még messze vannak a történelmi csúcsoktól
 
Emelkedett a befektetői kereslet a fizikai aranyrudak és aranyérmék iránt, de még messze van a csúcs 
 
 
Abban is India pozitív hatása érződik, hogy az ékszerkereslet is erős lett, a világ második legnépesebb országa csak április és június között 8 százalékkal több sárga nemesfémet igényelt.
 
 
Az ékszerkereslet magához tért, de az 1000 tonnás határ alatt maradt
 
 Nem érte el az ékszergyártók aranykereslete az 1000 tonnát az első félévben
 
 
Folytatták aranytartalékaik növelését a központi bankok, igaz, vételi kedvük valamelyest alábbhagyott. Törökország ugyanakkor e téren is kitűnt, az 1980-as évek óta először gyarapodtak sárganemesfém-készletei.
 
Az elektronikai eszközöket gyártók immár egymást követő harmadik negyedéve több aranyat vásárolnak, különösen a vezeték nélküli és LED technológiákhoz, ugyanakkor az új okostelefonok memória chipjeinek az előállításához is több sárga nemesfémre van szükség.
 
 
Ami a kilátásokat illeti, az év hátralévő részében megjelenő amerikai inflációs adatok a korábban vártnál alacsonyak lehetnek, ami a kamatemelés ütemét csökkentheti – jegyezte meg a World Gold Council elemző részlegének vezetője. Hozzátéve: az indiai monszun szezon kedvezőnek ígérkezik, emellett az ázsiai ország piaca alkalmazkodni látszik a termékekre és szolgáltatásokra kivetett új adónemhez, aminek pozitív hatása a Diwali fesztivál idején növekvő aranyvételekben fejeződhet ki. Az okostelefonok következő generációja pedig az elektronikai szektor sárganemesfém-keresletét támogathatja meg.
 
 
A világ aranykínálata is csökkent 2017 első felében, nagyrészt annak hatására, hogy az újrahasznosítás jelentősen, 18 százalékkal, 280 tonnára visszaesett. Igaz, ezen alacsonyabb szintbe belejátszott, hogy 2016 első három hónapjában magas volt a bázis, amikor a világpiaci aranyárak gyorsan emelkedtek, s az indonéziai adóamnesztia sokakat arra serkentett, hogy pénzzé tegyék eszközeiket. 2017 első fele ugyanakkor a legtöbb piacon az újrahasznosítás normalizálódását hozta.
 
 
Az aranykitermelés alig változott, mindössze 3 tonnával kevesebb, 791 tonna sárga nemesfémet hoztak a felszínre a bányásztársaságok, mint az előző év azonos időszakában.
 
 
A World Gold Council Gold Demand Trends Q2 2017 című  elemzésének főbb megállapításai röviden:
 
Az arany iránti összkereslet 953 tonnát ért el 2017. második negyedévében, ez 10 százalékkal alacsonyabb 2016 azonos időszakának 1056 tonnás mennyiségénél.
 
A fogyasztók kereslete 9 százalékkal, 722 tonnára emelkedett  2017 első felében az egy évvel korábbi 660 tonnáról.

A befektetési összkereslet 34 százalékkal, 297 tonnára esett a 2016. második negyedévi 450 tonnáról.
 
A 481 tonnás globális ékszerkereslet 8 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának 447 tonnás mennyiségét.

A központi bankok kereslete 20 százalékkal volt magasabb, 94 tonna, mint a tavaly április-június közötti 78 tonna.

Az elektronikai szektor aranyvásárlásai 2 százalékkal lettek magasabbak, 81 tonna, szemben a tavaly ilyenkori 80 tonnával.
 
Az összkínálat 8 százalékkal esett, 1066 tonnára az előző év azonos időszakának 1160 tonnájáról.
 
A 280 tonnát elérő újrahasznosítás a második negyedévben 18 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2016 áprilisa és júniusa között (343 tonna).
 
 
Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.