Címlap Hírek Blokkláncra költözik az arany

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Blokkláncra költözik az arany
2018. február 27. kedd, 16:08


Conclude Daily Gold

 

Rengeteg lehetőséget hordoz magában a 21. század egyik legnagyobb innovációjának tartott blokklánc technológia, amelynek egyik hozománya a digitális arany elterjedése lehet. A legnagyobb finomítók mellett a fintech startupok is igyekeznek kialakítani az extrém volatilitásukról hírhedt kriptopénzek arannyal fedezett megfelelőjét. A cél: egy ún. stablecoin létrehozása, ami a nagy kriptopiaci kilengések esetén - hasonlóan a fizikai aranyhoz - menekülőeszközként funkcionálhat, és nem mellesleg visszacsábítja az aranypiacra a kriptobefektetésekbe áramló pénz egy részét.

 

Már nincs messze az életképes digitális arany a megvalósulástól Kép forrása: Yuriko Nakao Reuters 

 


A digitális arany gondolata jóformán az internet megjelenésével egy idős, és először 1995-ben Douglas Jackson valósította meg az E-Gold anonim fizetési rendszer megalapításával. Az onkológusból szoftverfejlesztővé avanzsáló Jackson mereven elutasította az USA aranystandardjának eltörlését, és úgy vélte, hogy stabil gazdasági és kereskedelmi rendszereket csak az arany alapul vételével lehet fenntartani.

 


A forradalmi E-Gold platform 100% arany fedezet mellett tett lehetővé azonnali nemzetközi fizetéseket a nap 24 órájában a világ minden országában - mindezt teljes fokú anonimitást biztosítva. A magasszintű szakmai elismerést is kivívó rendszernek 2004-ben 3,5 millió felhasználója volt, napi forgalma pedig elérte a több millió dollárt - erre pedig már az USA felügyeleti hatóságai is felfigyeltek.



Mint a nyomozás során kiderült, a jóhiszemű felhasználók milliói mellett a rendszer anonimitásával visszaélve kártyacsalók és hackerek egy csoportja használta illegális bevételeik mozgatására az E-Gold-ot, ami miatt végül a pénzmosási ügyekben eljáró hatóságként az amerikai Titkosszolgálat (Secret Service) lekapcsoltatta a szolgáltatást. Jackson hiába működött együtt szorosan a hatóságokkal, a botrányba belerokkant E-Gold-ot nem sikerült talpra állítani, ráadásul időközben megjelent több konkurens szolgáltató, akik az E-Gold hibáiból tanulva kompatibilissé tették működésüket a pénzmosás ellenes és a fizetési rendszerekre vonatkozó jogszabályokkal, és elhappolták a végül 2015-ben megszűnt E-Gold ügyfélbázisát.

 


Az anonim és feltörhetetlen online tranzakciókat lehetővé tevő kriptodevizák megjelenése, meredek felfutása, majd hajmeresztő korrekciója azonban új igényt támaszt a digitális arany iránt. A kriptobefektetők számára fontos egy stabil, a többi kriptodeviza árfolyamától független eszköz (stablecoin), hiszen nem láthatják előre, hogy a több ezer kriptodeviza közül melyik éli túl a közelgő piactisztulás viharát.

 


Ezért számukra a kockázatos kriptopénzek helyett hosszú távú vagyonmegőrzési lehetőséget biztosítana egy olyan digitális eszköz (token), amit 100%-ban arannyal fedeznek, és amelybe a kriptoportfóliójuk legkockázatosabb részét gyorsan és költséghatékonyan át tudják menteni, miközben megőrzik anonimitásukat.

 


Azonban a különböző ICO-kban bevezetni tervezett digitális aranytoken projektek nem felelnek meg ennek a célnak, mivel maguk is ultramagas kockázatú spekulatív eszközökké válnak a kriptotőzsdékre bevezetésük pillanatában, és könnyen elképzelhető, hogy árfolyamingadozásuk a fizikai arany volatilitásának többszöröse lesz.


Az aranytokent előállítani szándékozók számára azonban a kriptodevizák mögött álló blokklánc technológia ígéretesnek tűnik. A megosztott főkönyv (distributed ledger) alapján működő blokkláncok ugyanis lehetővé teszik a digitális arany tulajdonosa számára, hogy az arany útját egészen a bányától a finomítón keresztül a tárolás helyéig nyomonkövesse és felügyelje ill. gyakorolja tulajdonosi jogait, mindezt anonim módon és a tranzakciókat megváltoztathatlan blokkokba csomagolva.


A megosztott főkönyv technológia jelenti az igazi innovációt. Kép forrása: rmg.royalmint.com
 


A blokklánc technológia tehát forradalmasíthatja a minőségbiztosítást, növelheti az ügyfélbizalmat és olcsóbbá teszi az aranypiaci cégek működését, effektíve nullára csökkentve a könyvelési terheket valamint a kintlevőség- és kockázatkezelési költségeiket.

 


Az elérhető hírek alapján eddig a brit Royal Mint jutott a legközelebb a valódi digitális arany megalkotásához. Az RMG (Royal Mint Gold) token Ethereum platformon alapuló zártkörű blokklánc technológiát alkalmaz és hamarosan bevezetésre kerül; míg az ausztrál Perth Mint januárban jelentette be, hogy szintén digitális arany tokent tervez kibocsátani, amire a következő 1-2 évben kerülhet sor.

 


Az, hogy a legnagyobb finomítók közül kettő is intenzíven foglalkozik a digitális arany megvalósításával, előrevetíti az értékalapú internet (Internet of Value) jövőjét: hamarosan nem csak információkat, de igazi értéket képviselő eszközöket és árukat is képesek leszünk gyorsan, biztonságosan és ellenőrizhetően átruházni családtagjainkra, üzletfeleinkre, a tranzakciók anonimitásának köszönhetően megőrizve a magánélethez való jogunkat.

 


Forrás: wired.com, abc.net.au, rgm.royalmint.com, goldscape.net, Conclude Zrt.