Címlap Hírek Íme, a világ 10 legnagyobb aranybányász cége 2017-ben

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Íme, a világ 10 legnagyobb aranybányász cége 2017-ben
2018. március 05. hétfő, 14:30

Conclude Daily Gold
 

Nem történt változás a világ aranybányász cégeit rangsoroló toplista dobogós helyein 2017-ben az egy évvel korábbihoz képest. Ha szűken is, de a Barrick Gold megőrizte az első helyét, de már az idén őrségváltásra kerülhet sor az élen. A harmadik helyezett AngloGold Ashanti mögött azonban történtek helycserék, a Freemont McMoran pedig először tudta beverekedni magát a top 10-be egy dél-afrikai bányatársaságot kiejtve a listáról. 


 
Folytatva immár kilenc éve tartó növekedését, a világ elsődleges aranykitermelése 2017-ben újabb rekordot döntött, annak ellenére, hogy a gyarapodás üteme lassult – tette közzé nemrég a World Gold Council. Az aranybányák 2017-ben durván 105 millió uncia aranyat termeltek ki, ami 17 millió unciával (525 tonnával) több az évtized elejeinél. A teljes kitermelés közel 30 százalékát tíz, nem állami tulajdonú aranybányász cég hozta a felszínre. Bár az ő toplistájukon 2016-ról 2017-re csak kisebb helycserékre került sor, a következő néhány évben jelentősebb változásokat lehetnek a lista összetételében.

 
A világ 10 legnagyobb aranybányász cége 2017-ben
 
A Top 10 bányatársaság 2017-ben 
 
Forrás: mining.com 
 
 
 
A hosszú ideje első Barrick Gold folyamatosan csökkenő aranykitermelése miatt elveszítheti vezető pozícióját. A torontói székhelyű bányaóriást már 2017-ben is hajszálra megközelítette a colorádói Newmont, ráadásul a Barrick saját előrejelzése szerint a bányatársaság idei nemesfém kitermelése akár 10%-al is kevesebb lehet a tavaly kibányászott az 5,32 millió unciánál. A Barrick 2010-2011-ben érte el kitermelése csúcsát, amikor mindkét évben 7,7 millió uncia aranyat hozott felszínre.
 
 
A szintén torontói Kinross Goldnak viszont már tavaly sikerült megelőznie a vancouveri székhelyű Goldcorpot, miután az utóbbi aranybányászata immár a második egymást követő évben produkált kétszámjegyű esést. Az egykoron a legnagyobb értékű tőzsdei aranybányacégnek számító Goldcorp azonban szeretné megfordítani a lefelé menő trendet, tervei szerint 2021-re évi 3–4 millió unciára növelné a kitermelését.

 
Az orosz Polyusnak a dél-afrikai Gold Fields-et sikerült maga mögé utasítani 2017-ben és a következő években még feljebb törhet a listán: a tavaly beüzemelt távol-keleti Natalka bányából felszínre hozott arannyal együtt a bányacég éves kitermelése elérheti a 3 millió unciát. A toplistás bányacégek közül egyébként csak a Polyus és az ausztrál Newcrest tervez magasabb termelést a 2018-as évre az elmúlt évinél.

 
A rézkitermelő óriás Freeport McMoran először került az aranybányász Top 10-be, felváltva a 2016-os évet e pozícióban zárt Sibanye Stillwatert, miután a johannesburgi társaság a platina felé fordult, megszabadulva elöregedett dél-afrikai bányáitól. A Freeport McMoran előretörése azzal magyarázható, hogy az Indonéziában lévő Grasberg nevű bányájában megkezdte a földalatti kitermelést, aminek köszönhetően jobb minőségű aranyat hozott felszínre. A Freeport előrejelzése szerint bányászata az idén több mint 2 millió unciára bővülhet.

 
Nem került a top 10 közé az üzbég állami Navoi Mining and Metallurgical Combinat bányatársaság. Pedig a tulajdonában álló Muruntau bánya éves termelését 2 millió unciára becsülik nyilvánosan elérhető adat híján. A Navoi a héten bejelentette, hogy dollármilliárdokat fektet a Muruntau-ba és más aranybányáiba, ami várhatóan tovább növeli majd az üzbég aranybánya társaság kitermelését.

 
De más cégek is kopogtatnak a top 10 ajtaján. Az Afrikára fókuszáló Randgold Resources 2017-ben több mint 1,3 millió aranyat termelt, megelőzve a közel 1,1 millió unciát bányászó szentpétervári székhelyű Polymetalt, valamint a kanadai Yamana Gold-ot, amely arra számít, hogy kitermelése a tavalyihoz hasonlóan az idén is 1 millió uncia lehet.

 
Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.