Címlap Hírek WGC: Kilőttek az arany ETF-k márciusban, különösen az észak-amerikaiak

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: Kilőttek az arany ETF-k márciusban, különösen az észak-amerikaiak
2018. április 13. péntek, 09:55

Conclude Daily Gold
 
 
A fizikaiarany-fedezetű tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF) 22,5 tonnával, 2415 tonnára növelték sárganemesfém-készleteiket márciusban, amelyek a hó végén immár 102,8 milliárd dollárt értek – derül ki a World Gold Council (WGC) legfrissebb jelentéséből. A beáramlást csaknem teljes egészében az észak-amerikai alapok szívták fel, de az ázsiai ETF-k is folytatták immár három hónapja tartó bővülésüket. Ezzel szemben az európai alapok mínusszal hagyták maguk mögött az év harmadik hónapját.
 
 
Kilőttek az arany ETF-ek 2018 márciusában 
 
 
Több tényező mozgatta az aranyárfolyamokat 2018 eddigi részében: a világkereskedelemben meglévő feszültségek, az USA-dollár gyengülése és a részvénypiacok visszaesése. Különösen ez utóbbi miatt tette át pénzét sok befektető kötvényekbe és az aranyba. A növekvő keresletnek tudható be, hogy 2,5 százalékos drágulásával a sárga nemesfém volt az egyik legjobban teljesítő eszköz a 2018-as év eddig eltelt időszakában.
 
 
 
Az arany ETF-k közül továbbra is az észak-amerikaiak a legaktívabbak, az idei év első negyedében már 38,3 tonnával emelkedtek a készleteik, míg az ázsiaiaké közel 12 tonnával. Ezek bőven ellensúlyozták, hogy az európai és a világ más részein bejegyzett alapok aranyállománya – ha nem is sokkal, mintegy 3 tonnával, de – együttesen csökkent.

 
Az ETF-k aranyállományának változása márciusban
 

Az ETF-ek aranyállományának változása 2018 márciusban 
 
(Kattintással nagyítható) 
 

 
…és 2018 első negyedévében
 
 
Az ETF állományok változása 2018 első negyedévében 
 
(Kattintással nagyítható) 
 

 
Ami az egyes alapokat illeti, az iShares Gold Trust vitte a prímet, amelynek állománya az idei év első három hónapjában 12 százalékkal, 27,9 tonnával emelkedett, míg a másik észak-amerikai alapé, az SPDR® Gold Shares-é 8,6 tonnával. Ebből az idei év harmadik havában az iShares 15,1 tonnával, míg az SPDR 5,4 tonnával hízott. Észak-Amerika súlyára jellemző, hogy a globális arany ETF-k első negyedéves készletgyarapodásának 85 százalékát az ott bejegyzett alapok adták.

 
Az ázsiai ETF-k aranyállománya 2018 első három hónapjában 13,4 százalékkal nőtt. Alapvetően a továbbra is domináns kínai Bosera Gold-nak köszönhetően, amely 11 tonnát tett hozzá a 2017 végi készletéhez – ez 40 százalékos bővülésnek felel meg. A mérleg másik serpenyőjében a londoni Gold Bullion Securities tartózkodik, amelynek állománya az első negyedévben 10,6 tonnával csappant meg, amivel az egész öreg kontinens készleteit is 1,2 tonnás mínuszba rántotta.

 
Az arany ETF-k állományának változása tonnában…
 
 
Az arany ETF-ekben tárolt arany mennyisége tonnában 
 
(Kattintással nagyítható) 
 
 

 
… és USA-dollárban
 
Az arany ETF-ekbe áramló vagyon USA dollárban 
 
(Kattintással nagyítható) 
 
 

Az ETF-k aranykészleteinek alakulása tonnában…
 
 
Az arany alapok méretének változása tonnában 
 
(Kattintással nagyítható) 
 


 
…és USA-dollárban
 
Az aranyalapokban tárolt arany értéke dollárban
 
(Kattintással nagyítható) 
 
 
 
Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.