Címlap Hírek WGC: Több mint egy éve nem vettek annyi aranyat az ETF-k, mint áprilisban

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: Több mint egy éve nem vettek annyi aranyat az ETF-k, mint áprilisban
2018. május 10. csütörtök, 09:12
Conclude Daily Gold
 
Noha a 2018-as első negyedévi aranykereslet csökkent, a fizikai aranyba fektető, tőzsdén kereskedett befektetési alapok (angol nevű rövidítésükön: ETF-k) 72,2 tonnával, 2481 tonnára növelték összkészletüket áprilisban. Utoljára több mint egy éve, 2017 elején volt ilyen erős hónapjuk. Ez nagyobb részben az észak-amerikai és európai alapok volt köszönhető, s csak kisebb részben az ázsiaiaknak.
 
 

 Egy éve nem vettek annyi aranyat az ETF-ek, mind áprilisban
 
 
Az ETF-k annak ellenére egyenletesen gyarapították a készleteiket áprilisban, hogy az aranyár valamelyest megtorpant, áprilisban 1 százalékot gyengült, azt követően, hogy az unciája mintegy 1360 dolláron tetőzött a hónap közepén.
 
Az arany ETF-k készleteinek változása áprilisban tonnában… 
 
 Az aranyár és az ETF-ekben tárolt aranymennyiségének változása 2017 óta
 
…és dollárban 
 
 Az arany árfolyam és az ETF-ekbe áramló dollár mennyiségének változása 2017 óta
 
A fizikai aranyba fektető ETF-kbe való beáramlás alapvetően azzal hozható összefüggésbe, hogy a részvények többsége drágult áprilisban, igaz, számos tőzsdeindex értéke még így is elmaradt az év elejitől, vagy azzal azonos szintet ért el. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország szíriai bombázásai miatt keltett piaci bizonytalanság, valamint a kereskedelmi háború okozta fenyegetettség árnyékot vetett a tőkepiacokra. Miközben az inflációs várakozások növekedése és a dollár gyengülése ellensúlyozta azt az aranyat ért negatív hatást, amit a kamatok emelkedése jelentett.
 
 
Az ETF-készletek 2018 áprilisi… 
 
 Az ETF-ek készletváltozása 2018 áprilisában
 
…és első négyhavi alakulása 
 
 Az ETF-ek 2018-as készletváltozásai április 30-ig
 
 
Ami a részleteket illeti, az észak-amerikai ETF-k 44 tonnával (értékben 1,9 milliárd dollárral, 3,4 százalékkal), míg az európai alapok 27 tonnával (1,2 milliárd dollárral, 2,8 százalékkal) növelték a készleteiket áprilisban. Az ázsiai ETF-k is gyarapodtak, igaz, csak enyhe, 2,4 tonnás mennyiséggel (100 millió dollárral, 3 százalékkal), 80,2 tonnára. Ezzel szemben a világ többi részében bejegyzett alapok fizikaiarany-portfoliója 1 tonnával (3 százalékkal) mérséklődött. 
 
 
Az észak-amerikai növekedés oroszlánrészét az SDPR® Gold Shares és az iShares Gold Trust adta, 25,1 tonnás (1,1 milliárd dolláros, 3 százalékos), illetve 17,1 tonnás (700 millió dolláros, 6,4 százalékos) havi gyarapodással.
 
 
Európában az Xtrackers Physical Gold volt a legaktívabb (7,9 tonnás, 34,2 százalékos növekménnyel), míg az Invesco Physical Gold 6,2 tonnával (5,5 százalékkal), a Xetra-Gold ugyancsak 6,2 tonnával (de csak 3,1 százalékkal) hízlalta fizikaiarany-állományát, az ETFS EUR Daily Hedged Physical pedig több mint megduplázta azt az 5 tonnát kitevő nettó vételeinek köszönhetően.
 
 
Az ázsiai alapok közül mindössze a Huaan Yifu Gold ETF tudta áprilisban növelni a készleteit, 1,7 tonnával (10,5 százalékkal).
 
 
Összességében 2018 első négy hónapjában 113 tonna fizikai arannyal növekedett az ETF-k állománya. Ennek több mint a felét (egészen pontosan 54 százalékát) az észak-amerikai alapok, az iShares Gold Trust (45 tonna, 1,9 milliárd dollár), az SDPR® Gold Shares (33,7 tonna, 1,5 milliárd dollár) szívta fel. Említésre méltó még az Xtrackers Physical Gold (15,6 tonnás, 700 millió dolláros) és az ázsiai Bosera Gold (11,7 tonnás, 500 millió dolláros) ez évi növekménye. Ám utóbbi még így sem tudta az ázsiai arany ETF-k 2018 első négyhavi mérlegét a pozitív tartományban tartani, az április végén 1,4 tonnás mínuszt mutatott. 
 
 
A legjobban teljesítő 10 arany ETF áprilisban…
 
 A tíz legjobban teljesító ETF 2018 áprilisában
 
… és 2018 első négy hónapjában
 
 
Az ETF-k 2018-ban a két évvel ezelőtti csúcsuk közelében zárhatnak mind tonnában…
 
 Közelít a kétéves csúcshoz az ETF-ek aranykészlete
 
…mind dollárban számítva
 
Közelít a kétéves csúcshoz az ETF-ek tartott dollármennyiség is
 
 
Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.